navodnenie
24 души са се удавили, един човек е загинал в свлачище, а 26 от естествена смърт

51 са жертвите от наводненията в Сърбия, съобщи премиерът на страната Александър Вучич. Той поясни, че 24 души са се удавили, един човек е загинал в свлачище, а 26 от естествена смърт. Други четирима са изчезнали без вест.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) пресметна щетите, нанесени от рекордните наводнения в Сърбия и Босна и Херцеговина, на около 3.5 милиарда евро.

Особено силно е засегнат селскостопанският сектор в двете страни. Унищожена е по-голямата част от обработваемата земя. Загубите за сектора, на който се дължат 10% от БВП на Сърбия и 6% за Босна и Херцеговина, се равняват на стотици милиони евро.

Бедствията предизвикаха тежки поражения на транспортната инфраструктура и в двете страни. Силно пострадали са производството на електричество и минната промишленост на Сърбия. Основната й каменовъглена мина, която осигурява половината от суровините за топлоелектрическите централи, беше изцяло наводнена.

Европейската банка за възстановяване и развитие алармира също така, че щетите може да повлияят неблагоприятно на икономическия растеж, както и да повишат инфлацията на Балканите.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>