stroitelna-voiska

Генерал Димитър Цветков – ключова фигура от политическия живот на Пловдив бе един от първите политически трансфери от ГЕРБ в партията на Николай Бареков “България без цензура”. Генерал Цветков е бивш заместник-кмет по отбраната и сигурността в Пловдив при управлението на Славчо Атанасов. Завършва Колежа по отбраната на НАТО в Рим, където слуша лекциите на генерал Клаус Науман. Пред Expressnews.bg той разказа за най-наболелите проблеми около българската армия и националната сигурност.

Неведнъж  представители на вашата партия са заставали зад връщането на казармата. Какво всъщност представлява вашата идея – лекарство за разхайтените младежи или гаранция за националната сигурност. Всъщност реалистична ли е трудовата и образователната повинност в рамките на Европейския съюз?

Смятам, че професионализмът в българската армия е бил въведен малко прибързано и че най-добрият вариант е тя да бъде смесена – наборна и професионална. Така, както е в Германия – една държава от НАТО, от която всички могат да се поучат. Това трябва да се вземе предвид, когато говорим за всичките тези хиляди необразовани младежи, които в момента нито работят, нито учат. Да не забравяме, че
България има огромна нужда от ново строителство

– не само за граждански цели, а и за отбраната на страната. Включвам и изграждането на жп-инфраструктура, което изключително е болезнена тема днес. Трябва да се преразгледа въпросът относно връщането на строителни и транспортни войски, които също бяха ненужно закрити. Ако се върнем назад в годините, през месец март 2007-а година началникът на генералния щаб – ген. Златан Стойков и министърът на отбраната Веселин Близнаков направиха изявление, че професионалната българска армия ще бъде въведена не по-рано от 2009-а година. Въпреки техните обещания, само след няколко месеца, през ноември 2007-а пред паметника на незнайния войн в София тържествено беше изпратен в резерва последния випуск наборни войници. Така от 1 декември 2007-а година българската армия стана напълно професионална. Както виждате, сериозно разминаване между думи и дела.

В тази връзка, какво е вашето мнение относно закриването на военни летища и поделения, и предоставянето им за комерсиални цели. Знаете, в момента изключително популярна е темата за закриването на военното поделение в Мусачево, на чието място ще се строи българският Лас Вегас с инвестиция на милиардера Стивън Ло.

Комерсиализацията на тези бивши военни обекти е грешка на държавното ръководство като Министерския съвет и Министерството на отбраната. Малко или много, тези обекти са от сериозно национално отбранително значение и не могат с лека ръка да се оставят безстопанствени, да се рушат, развалят и накрая да се отдават за стотинки за комерсиални цели. Няма да е далеч денят, в който ще се окаже, че всичко трябва да се строи наново.

Какво визирам. На 31 декември тази година българската армия ще бъде 26 хиляди души, което е абсолютно недостатъчно. На Националната конференция по сигурността и отбраната, която бе организирана от “България без цензура” в края на 2013 година категорично посочих някои данни за една съпоставима по размери и население страна с нас – Швейцария. Тази държава има 3-хилядна мирновременна армия, но при нужда може да мобилизира 340-хилядна армия. След стъпването в НАТО първоначалните ни планове бяха да мобилизираме 100-хилядна армия, а сега вече това звучи немислимо. Днес политиците не гледат сериозно на проблемите на отбраната и сигурността на страната. И вместо това, се крием зад паравана НАТО и ЕС. Зад прословутия Чл. 5 на Вашингтонския договор, който гласи, че ако някоя съюзна държава от Алианса бъде нападната, останалите са задължени да се притекат на помощ. Ще ви разкажа една интересна история от подготовката ми в Колежа по отбраната на НАТО в Рим, в който лектори бяха председателят на военния комитет на НАТО генерал Клаус Науман и зам.-генералния секратар на НАТО Серджо Баланцино. Тогава гръцкият представител на НАТО им зададе въпрос: “С Турция имаме сериозни проблеми помежду си. Кога НАТО ще ни помогне да си го разрешим?”. Отговорът на Науман беше доста категоричен и кратък: “Никога! Вие сте две натовски държави, имате споразумение помежду си. Сядайте на масата на преговори и се оправяйте”.

Наскоро зам.-председателят на вашата партия Росен Петров в интервю за Expressnews.bg сподели, че ако чисто хипотетично започнем война с нашия съюзник Турция, тя ще свърши за ден и половина – два, при това не в наша полза.

Два дни могат дори да се окажат много.

В европейската част на Турция има една 140-хилядна армия,

която нито се съкращава, нито се мести на друга граница. Този въпрос няма отговор от времето, когато генерал Михо Михов бе началник на Генералния щаб. Искам да подчертая, че ББЦ не гледа хазартно и авантюристично на тези предложения и виждания, които споменаваме и считаме, че трябва да бъдат направени. Ние изхождаме от състоянието на страната, от нейните възможности, които са доста по-големи и не е нормално да падаме до това състояние, в което се намираме днес.

Наскоро САЩ дари пореден транш от $25 млн. за модернизиране на армията, но всъщност каква сума ни трябва за да сме истински модернизирани?

Знаете, че има перспективен план за превъоръжаването на Българската армия, който е на стойност близо 2,5 млрд. лева. Той, също така предвижда съответният процент от БВП да бъде отделян за нуждата на отбраната, но не се изпълнява. По план бюджетът трябва да бъде не по-малко от 1,5%, а в момента се движи между 1% и 1,3%.

Преди месец външният министър Кристиан Вигенин каза, че нашата армия трябва да върви към по-висока степен на независимост от руски доставки. Съгласни ли сте с неговата позиция?

По всичко личи, че в момента ние сме зависими от Русия – не само в авиацията, но и в сухопътните войски и военноморските сили. Кораборемонтният завод “Флотски арсенал” продължава да работи, благодарение на това, че постъпват руски кораби за ремонт. А думите на Вигенин говорят единствено за неговата неосведоменост. Не знам дали е ходил войник, може би не е служил в армията, но не може да се говори публично, без да се мисли, за външни зависимости.

Ами, ако не е руска каква да е? Американска? Западна?

Да вземем една Полша, която бе натисната от САЩ да си купи самолети F16 и то не втора ръка, а чисто нови. В същото време, те си запазиха старите МИГ-29 и дори ги модернизираха. Словакия пък си взе чисто нови шведски самолети “Грифон” (Gripen – бел.ред), но за сметка на руския дълг си закупиха вертолети МИГ-171. А къде сме ние? На опашката и чакаме някой да ни каже отвън какво да направим и да си купим. Това са нашите политици.

И за финал, как ще  коментирате назначаването на новия началник на отбраната – ген. Румен Николов? Проблем ли е, че армията ни остава без четиризвезден генерал, за което наскоро алармираха доста медии?

Мисля, че това не е най-важното, защото беше допуснато да се случи. Аз познавам генерал Николов, той е кадърен флотски офицер, който ще се справи без проблем с възложената му задача. Друг е проблемът, че по време на управлението на Аню Ангелов и неговото интегрирано министерство на отбраната военното ръководство на българската армия беше смачкано и тотално навряно в ъгъла, за да се стигне до там нищо да не зависи от тях. Каквато и експертиза да направят, едва ли някой ще ги послуша.

Каква трябва да бъде числеността на българската армия? Споменахте за едни 100 хиляди.

По тези въпроси трябва да има национален консенсус и да се вземе предвид най-вече военната експертиза. Защото ние не можем да се сравняваме с армиите, които имат Словакия, Словения, Унгария и Чехия, които са централноевропейски страни. А да не забравяме, че България все пак външна граница на Европейския съюз.

Expressnews.bg

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>