peevski-protest

Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни проекти и обекти. Това заяви банкерът Цветан Василев в ексклузивно интервю за bTV. По думите му една от тези “марионетки” е собственикът на “Водстрой” Иван Мирински. 

Само допреди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние.

Сегашните развития на ситуацията показват, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. Той, разбира се, особено в последната година, стигна прекалено далеч. Човек, който вече се изявява като властелин на България, аз не бих искал и да го коментирам. Но ако наистина България иска да прилича повече на нормална европейска страна, тя не би трябвало да бъде страната на Делян Пеевски.

Това казвате сега, през юни 2014 г. Но нима вашата банка не го подкрепяше?

Ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко, което е рационално и разумно, защото в крайна сметка това е бизнес. Тогава, когато обаче видим отклонения от нормалните практики, ние взимаме мерки. Защото ние сме отговорна банка. Отговорна, както към своите клиенти, така и към българския бизнес. Политиците идват и си отиват, за да покажат на бизнеса колко много той зависи от тях. И това е най-драматичното. И дотолкова, доколкото държавните поръчки се разпределят на едно друго място, дотолкова и бизнесът се притеснява, бизнесът се страхува. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва.

А какво му се случва? Къде се разпределят тези държавни поръчки? 

Ами тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия. Този човек изживява като властелин на държавата. Няколко негови марионетки говорят от името на държавата. Те разпределят например вече всички строителни проекти и това става публично. 

Кои са тези марионетки?

Ами например марионетката, която се води собственик на “Водстрой”. Казва се Иван Мирински. 

Не бяхте ли партньори толкова години? Вие виждахте в него 33-годишен успял бизнесмен. Как става това?

Аз не бих казал, че този човек няма качества. Напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост, той не се оказа достоен за това нещо. 

Защо не го казахте това на 14 юни 2013 година, когато беше назначен Пеевски за председател на ДАНС и когато толкова хиляди хора излязоха по градовете на България да протестират?

Защото аз на 14 юни 2013 г. все още вярвах, че е направена една грешка с номинацията на Пеевски и че след нейното отстраняване, наистина ще се тръгне по нормален път. Уви. Разбрах го това още в началото на есента, когато до мен започнаха да достигат сигнали за злоупотреби, включително и за злоупотреби с моето име.

Значи разривът ви с Пеевски е още от тогава, от 2013?

Може да се каже, че тогава започнаха да прехвърчат първите искри.

Какъв беше поводът

Използване на името ми за всякакви лоши практики. 

Например?

Например искане на подкупи за участие в търгове и прочие неща. Злоупотребявайки: “Василев ме изпрати”, “Василев иска да стане това или онова”, “Василев иска да бъде назначен този или онзи на този или онзи пост”.

Където и да е разривът, защо дойде разривът с Делян Пеевски? Заради “Булгартабак”? Други виждат сянката на “Южен поток” върху този разрив.

Аз не бих казал, че разривът между нас е толкова икономически. Да, в “Булгартабак” наистина стават неща, които не би трябвало да стават в една публична компания. Ние като банка притежаваме около 5% миноритарен пакет в “Булгартабак” и като такива сме заинтересовани от доброто управление на “Булгартабак”. От “Булгартабак” се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. 

Какви средства са източвани? В какви размери? 

В огромни размери.

Накъде поемат тези средства?

Най-вероятно по нечии лични сметки извън България. Защо прокуратурата не се интересува кой е реалният собственик на тези прословути 80% на “Булгартабак”?

Атанас Атанасов казва, че вие с Пеевски не може да разделите няколко милиарда от “Газпром”, които се отдалечават от корпорацията ДПС. Какво мислите за това? Какво бихте отговорили? 

Мисля, че е бомба от генерал Атанасов. “Южен поток” и по-специално начинът, по който беше проведен търгът за избор на основен изпълнител, беше скандален, непрозрачен и това е един от основните проблеми да не започне реализацията, заради претенциите от страна на Европейската комисия. В този смисъл аз лично считам, че “Южен поток” е полезен проект и за България, и за южната част на Европа, но в българската си част търгът за избор на изпълнител трябва да бъде повторен.

В рамките на три дни КТБ излезе с две противоречащи си позиции. Първата позиция – вашият изпълнителен директор заяви в петък: “Да, напрежение има, заради необслужени кредити на Делян Пеевски”. На пресконференция в понеделник той каза: “Делян Пеевски няма кредити към КТБ”. Длъжник ли е Пеевски или не е длъжник? 

Формално Пеевски не е длъжник, но има набор от фирми, които се обслужват в Корпоративна банка и техните собственици са номинални.

Как така номинални?

Просто крайният собственик е скрит.

Вие като мажоритарен собственик на банката защо позволихте да бъдат отпуснати такива кредити?

Аз не казвам, че кредитите са лоши. Аз казвам, че в момента представляващите тези компании бойкотират банката и започнаха необслужване. Това разбира се ще означава малко повече работа за банката да се разпореди с активите или да ги продаде така, че това няма да се отрази на нейното финансово състояние.

Вие ли финансирахте медийните сделки на “Нова българска медийна група”? Например, според списание “Икономист” отношенията с бизнеса на групата като матрьошки. 

Медийните покупки на “Нова българска медийна група” всъщност включва покупката на групата на Петьо Блъсков. Аз финансирах покупката, но идеята винаги е била съвсем различна. Групата на Петьо Блъсков имаше участие в така наречения ИПК “Родина”, заедно с терена. Тогава беше време на бум на продажбите на имоти, на проектите с имоти. И моята цел винаги е била тази – да финансирам покупката на вестниците, които да си остават за фамилията на Пеевски и аз да участвам в развитието на един потенциален проект на терена на печатницата.

Харесваше ли ви, че тези вестници се използват открито за политическа саморазправа?

Никога това не ми е харесвало. Никога.

Тогава защо не се намесихте?

А как трябва да се намеся? Аз никога не съм участвал в управлението на вестниците. Аз дори не знам къде е редакцията, нито кой е главният редактор на тези вестници. 

Някога говорили сте с Делян Пеевски или майка му по този въпрос?

В общи линии съм говорил, но с тях е малко трудна комуникацията. А и на мен нещата винаги са ми представяни по различен начин.

А вие четяхте ли тези вестници? 

В интерес на истината не особено, защото аз считам, че нивото на списване не е достатъчно добро. Аз, по принцип, рядко чета вестници. 

Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски? 

Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам бизнес начинания на Делян Пеевски или на който и да било друг?

Добре. Нека да ви цитирам тогава вестник “Капитал”, който казва, че в периода 2009-2013 е имало огромен държавен капитал, концентриран във вашата банка, но вместо този капитал да отива за създаване на устойчив бизнес, собственик на банката Цветан Василев и партньорите му като депутата Делян Пеевски, кредитираха себе си.

Точно как сме кредитирали себе си? 

Чрез свързани фирми, свързани лица. Какво отговаряте на това?

Чакайте сега. Свързани фирми и свързани лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са без предметни и че не създават работни места.

Финансирани ли са фирми на поставени лица, ваши или на Делян Пеевски?

Аз казвам следното. Подставени лица аз нямам. Всеки проект е сам за себе си. Затова когато се финансира даден проект, важни са целите и ефективността на този проект.

Господин Василев, цитирах ви вестник Капитал”. Все още ли виждате в така наречения кръг “Капитал” нещо, което на всяка цена прави кампания срещу вас и господин Пеевски? 

Вижте, аз имам принципни различния с господин Прокопиев по отношение на начина на развитие и устройство на икономиката. Аз съм за силен национален капитал. Той изповядва тезата, че в България основно трябва да има силен чужд капитал. Аз не вървя срещу това, но това не трябва да става на всяка цена и за сметка на националния капитал, защото устойчивото развитие на страната зависи до голяма степен от силните български компании. 

Идваме на темата “Бареков”. Вие ли го създадохте? 

Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на TV7, на чийто собственик аз съм консултант и оказвам силно влияние върху решенията на собственика, не върху решенията в телевизията. Но изявите на господин Бареков за сетен път показват, че не съм аз този, който го е създал като визия и като психика.

Свикнали сме в България някой да говори нещо, а да мисли друго. След като Бареков е използвал платформата на TV7, политическият му проект беше ли финансиран от вас? 

Политическият му проект не беше финансиран, финансирано беше риалитишоуто, с което той реално стартира политическия проект. Но това риалити, в интерес на истината, имаше много добър рейтинг.

Аз зададох същия въпрос и на господин Пеевски, дали е съпричастен към политическия проект на Бареков, той не ми отговори. Затова ви питам сега и вас за трети път. 

Като начало да, в някаква степен, ако това може да бъде тълкувано по този начин. 

А съпричастен ли сте със средствата, които му позволиха да наеме толкова много застъпници в изборния ден, да направи тази кампания? 

Господин Бареков това, което аз мога да кажа е, че е получил един бонус от телевизията при напускането си, за да се развали договорът му. Не знам каква част от тези средства той е използвал за кампанията си, останалите средства няма представа откъде ги е взел.

Доста сериозен бонус?

Какво имате предвид? 

На каква стойност е? 

Очевидно имате нещо предвид. 

Замислих се, защото отчетите показват, че е една скъпа кампания. 

Нямам представа колко скъпа е кампанията на господин Бареков.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>