helsinski-komitet
От организацията са готови да предоставят правна защита на засегнатите жители на “Лозенец”

Българският хелзинкски комитет (БХК) се обяви против разрушаването на къщи в ромския квартал “Лозенец” в Стара Загора. Втори ден продължава акцията за събарянето на незанните къщи на общинска територия.

Позицията на БХК гласи, че властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие.

“Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там”, се казва още в позицията.

От организацията са готови да предоставят правна защита на засегнатите жители от старозагорския квартал, които искат да заведат дела срещу държавата.

“Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници. Достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията)”, допълват от БХК.

От организацията са категорични в позицията си, че “публичното и показно разрушаване на човешки домове като медиатизирано зрелище с цел извличане на политически дивиденти от популярните антиромски чувства е форма на институционализирано расистко насилие”.

“Подобно официално малтретиране не би понесъл никой друг в България освен роми. Лицемерие би било да се твърди, че властите биха причинили такова демонстративно, брутално колективно смазване на домове и покъщнина на нероми, включително деца, без обезщетение и без алтернативен подслон – изхвърляне на улицата пред журналистическите камери за храна на консуматорите на телевизия”, продължават от БХК.

“Създаването на бездомници не решава социални проблеми, а ги създава. Безотговорното поведение на държавата не само ще доведе до още осъдителни решения срещу България, но в дългосрочен план ще има тежки последици за обществото. Децата, станали жертва на институционалното насилие над домовете днес, вече имат травматична съдба, която ще ги отчужди от обществото”, се казва още в позицията на комитета.

От БХК призовават община Стара Загора незабавно да преустанови разрушаването на семейни жилища и да предложи алтернативи за положението на хората.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>