upravlqvashtite-kosovo
Избирателната активност е била едва 43% – най-ниската в историята на страната

Управляващата Демократическа партия на Косово на премиера Хашим Тачи спечели парламентарните избори в Косово. Тя получава 30% от гласовете в 70% от избирателните секции. Втора с 26% е основната опозиционна сила, Демократичният съюз на Косово.

С фойерверки и радост бяха посрещнати резултатите от изборите, които вещаят трети пореден 4-годишен мандат за Хашим Тачи. Той обаче вероятно ще трябва да си осигури подкрепата на по-малки партии и на етническите сърби.

“Косово трябва и се гордее от тези избори. Вотът беше фокусиран върху нашите граждани. Това бяха избори, в които народът реши в каква държава иска да живее. Това бяха демократични, честни и свободни избори. Тази вечер Косово спечели. От утре ще започнем да работим по нашата нова мисия. Ще кажем на света, че независимостта на Косово беше просто началото, а не краят”, подчерта Тачи.

В северната част на страната, където живеят много етнически сърби, за пръв път се проведе парламентарен вот. Въпреки че заплашиха да го бойкотират, местните упражниха правото си на глас.

Избирателната активност обаче е била едва 43% – най-ниската в историята на независимо Косово. Тя отразява масовото недоволство от тежката икономическа ситуация в страната с инфлация от 35% и младежка безработица от 55 на сто, където почти половината от населението живее в бедност.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>