ukraina-2

Украйна ще прекрати едностранно огъня в източната част на страната, за да бъдат разоръжени незаконните въоръжени формирования и да се въведе ред в района. Това заяви президентът Петро Порошенко.

“Мирният план започва с моята заповед за едностранно прекратяване на огъня. Веднага след това ние в много кратки срокове трябва да получим подкрепа за мирния план от страна на всички участници в събитията в Донбас”, посочи президентът.

“Периодът на прекратяването на огъня ще бъде много кратък и през това време трябва да се осъществи разоръжаването на незаконните въоръжени формирования, както и въвеждането на ред в района”, добави Порошенко. По-рано той беше казал, че тази седмица разчита да бъдат прекратени бойните действия в източната част на страната, както и да бъде възстановен контролът по цялата граница Между Украйна и Русия.

По-рано през деня Порошенко и Путин проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха кръвопролитията в страната.

На фона на усилията за постигане на мир, самопровъзгласилият се за “народен губернатор” на Донецк Павел Губарев обяви, че опълченците в града вече разполагат с танкове.

“Вече имаме танкове и то много”, написа Губарев в социалните мрежи. Освен бронирана техника, опълченците разполагали и с две реактивни системи за залпов огън “Град”. Спорен е въпросът откъде са дошли танковете. Някои версии допускат, че са доставени от Русия. Според друга те са били пленени в ремонтен завод. Състоянието им е лошо, а няма и обучени екипажи, което превръща притежаването им в лишено от практически смисъл.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>