hlyab-skup

Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки. Причината е, че за малките производители цената на електроенергията беше вдигната драстично – с 11-14% дневната тарифа, а нощната с 21-29%.

За големите хлебозаводи, които се снабдяват с ток от свободния пазар, поскъпването е по-малко. Хлебозаводи в Бургас вече са получили писма за 8% повишение на електроенергията.

“Фурните ще трябва да увеличат цената на крайния продукт минимум със заложените от ДКЕВР 24%. Това обаче няма да го позволи пазарът, затова ще последва съкращаване на работни места и вероятно увеличение на сивия сектор в бранша. Предприятията, работещи на черно, крадат ток. Независимо от това на места хлябът като краен продукт би трябвало да поскъпне поне с 5 стотинки”, прогнозира пред в. “Труд” Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тя обаче уточни, че всяка фирма сама ще реши как да подходи. Там, където има поскъпване, то ще е резултат от цялостното поскъпване на суровината, преработката и в мелниците до готовия хляб.

“Хлебозаводи в Бургаско, които са на свободния пазар, вече имат писма от ЕВН за поскъпване на тока с 8%. Това на брой хляб ще се отрази до 5 стотинки”, посочва пред изданието Димитър Людиев, шеф на регионалния съюз на индустриалните хлебопроизводители. Той каза, че при други заводи в страната, които са изцяло на ток, поскъпването може и да мине този праг.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>