sun-sanuvah
Запомнянето на сънищата е свързано с активността на конкретна част от мозъка

Защо някои хора винаги съумяват да запомнят сънищата си, докато други не възстановяват почти нищо от тях след като се събудят? Ново проучване твърди, че това е свързано с активността на конкретна част от мозъка.

Учените са стигнали до заключението, че темпоропариеталната връзка в дясното полукълбо на мозъка показва по-спонтанна активност сред хората, които редовно си спомнят сънищата си, в сравнение с останалите. Изследването включва 41 човека, чиято мозъчна дейност е била проследена с рентген докато са будни и докато спят. Половината от тях си помнят средно по пет сънища седмично, докато другата половина – най-много по два.

При първата група се наблюдава спонтанна и висока активност както на темпоропариеталната връзка, така и на междинния префронтален кортекс. Тази част на човешкия мозък играе роля в обработката на информация, идваща от самото тяло и от заобикалящата среда.

Принципно хората с по-лек сън запомнят сънищата си, техните мозъци реагират по-силно на звуци в будно състояние и докато спят. Това може да обясни защо те са по-податливи на случващото се около тях, будят се по-често и по-добре запечатват в паметта си какво са сънували. Логиката всъщност е много проста – по време на сън мозъкът не е в състояние да задържа нова информация, трябва човекът да се събуди, за да се случи това.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>