gaucoma

Глаукомата е много сериозно състяние, изразяващо се в разстройство на зрението, а ако не се диагностицира навреме, може да нанесе сериозни щети върху очите на пациента. В тази статия се посочват индикаторите, чрез които това заболяване може да се идентифицира в начален стадий. Глаукомата е очно увреждане, което се причинява от увреждане на оптичните нерви. Това заболяване се получава вследствие на повишено налягане във вътрешността на ябълката на очната ябълка. Увреждането е необратимо и ако не се вземат своевременно медицински мерки, може да доведе дори до слепота. Най-често от глаукома страдат възрастните хора, на възраст над 65 г. Хората, които пият лекарства за високо кръвно налягане, хората с голям диоптър късогледство и страдащите от диабет също са с по-висок риск от това заболяване. За съжаление, симптомите на глаукомата се показват наяве, когато заболяването е в напреднал етап на развитие. Съществуват различни видове глаукома и всеки от тях се характеризира с различни симптоми.

  1. Отворен ъгъл е най общата форма на глаукома, причинена от запушване на очните канали. В следствие на процеса на дренаж, каналчетата натрупват течност и повишават вътрешното налягане. На-често пациентите не се оплакват от никакви симптоми, а някои от тях могат да идентифицират частично намаляване на периферното зрение, което да бъде толкова незабележимо, че болният, дори да не разбере. В момента, когато се открие глаукомата, вече може да е причинила големи увреждания.
  2. Затворен ъгъл е по-рядка форма на глаукома, причинена от стесняване на отвора между ириса и роговицата. Тук, образуването на течности се развива значително по-бързо. Най-честите симптоми са гадене, главоболие, повръщане, болка в очите, замъглено или загуба на зрение и пр. Болни се оплакват от кръгове пред очите с цветовете на дъгата, когато са на ярка светлина. Само за няколо часа,болният може да получи трайна загуба на зрение.
  3. Нормално напрежение е форма на глаукомата, при която се уврежда зрителния нерв и се получава загуба на зрението, а вътрешното наляане на очите остава нормално. Това е в следствие най-често на ниско кръвно налягане. Тази форма се среща по-често при жени, в сравнение с мъже.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>