gaz

Руският министър на енергетиката Александър Новак се надява въпросът за строежа на газопровода “Южен поток” в България да бъде разрешен и проектът да бъде завършен по график, предаде РИА “Новости”.

“Въпросът за България има работен характер, компаниите учредителки и проектните компании провеждат обсъждания и взимат решения във връзка с избора на изпълнителите. Това е изцяло работен въпрос”, заявил Новак.

“Смятам, че всичко ще бъде наред, и проектът ще бъде изпълнен стриктно по графика. Тези въпроси могат да бъдат решени”, добавил той.

Междувременно руската енергийна компания “Газпром” и австрийската петролна корпорация ОМВ подписаха днес споразумение, което задава принципите на работа при строежа на газопровода “Южен поток” на територията на Австрия, предаде Интерфакс.Документът е бил парафиран от директора на “Газпром” Алексей Милер и генералният директор на ОМВ Герхард Ройс.

Двете компании притежават по 50% от съвместното предприятие. Договорът определя конкретните права и задължения на акционерите, както и задава принципите на финансиране и разпределение на печалбите.

“Взетото окончателно инвестиционно решение за изграждането на “Южен поток” в Австрия допринася за енергийната сигурност на Европа”, заяви Герхард Ройс след срещата.

“Газпром” води конструктивен диалог с ЕК за българския участък от “Южен поток”, заяви Алексей Милер. “Големите проекти винаги се сблъскват с различни работни моменти. Аз мога да кажа, че ние се намираме в конструктивен диалог с Европейската комисия. Срокът за изпълнение на проекта все още не е засегнат по никакъв начин.”

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>