fabrika-gaz

Европейският съюз оказва натиск върху страните, участващи в проекта “Южен поток”. Това заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му Европейската комисия е заела твърда позиция по експлоатацията на трансгранични инфраструктурни проекти с руско участие – газопроводите ОПАЛ (OPAL), “Южен поток”, “Ямал-Европа”, които ще засилят устойчивостта и безопасността на доставките на енергийни суровини за европейските страни.

“Върху някои партньори в проекта се оказва натиск и от тях се иска да не участват в проекта, въпреки че това партньорство се основава на действащото международно право”, каза министърът. Новак допълни, че по-специално българските колеги са били заплашени с пълно спиране на средствата по еврофондовете, а в същото време не се предлагат никакви конструктивни решения.

Желанието на Европа да създаде единен купувач на енергийни ресурси е връщане към съветската епоха, отбеляза той.

Русия не се стреми да доминира на световните енергийни пазари, увери министърът.

Преговорите по газовия спор с Украйна може да продължат едва след погасяване на украинския дълг за доставките, заяви Новак, цитиран от Интерфакс.

На въпрос дали е насрочена нова дата за преговорите, Новак заяви, че ситуацията все още не се е променила, както и позицията на Русия. „Искаме заплащане на руския газ. Тогава ще бъде разгледан и въпросът за провеждане на нови срещи”, заяви Новак.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>