lego

За трета поредна година Училище по роботика Robopartans успя да организира забавната и образователна инициатива за ученици от 10 до 16-годишна възраст – състезанието FIRST Lego League. Регионалният кръг се проведе в София на 23 ноември и излъчи два отбора, които ще продължат на международния етап в Йесеник, Чехия на 7 декември. Срещнахме се с Кирил Митов от Robopartans, за да научим малко повече за роботите и борбата им с природните стихии.

Каква е основната цел на състезанието FIRST Lego League и как протича то? Какво се оценява и търси в работата на участниците?
Състезанието има за цел да въведе ученици в техническите науки като им даде възможност да конструират и програмират робот и да представят решение на общочовешки проблем.

Разделено е на няколко етапа – преминава се през регионален кръг за страната и финалистите продължават за международните кръгове. Участват общо 70 страни.

На самия ден на състезанието учениците преминават през четири етапа – игра с роботите, отборна игра, техническо интервю и представяне на проект, като всеки от тях дава по 25% от оценката.

Най-зрелищната част е играта с роботите. При нея върху поле 2.3 на 1.3 метра са поставени около 15 макета. Роботът трябва за 150 секунди да реши възможно най-много задачи с тези макети и да събере колкото може повече точки. Примерно върху полето има макет на къща – 10 на 10 сантиметра. Роботът трябва напълно автономно да открие къде е къщата и да я повдигне на 5 сантиметра като по този начин образно я спасява от наводнение.

Едно от най-ценните неща на състезанието е, че съчетава технически, презантационни и отборни умения със зрелищността, присъща на спорта.


Вие сте съосновател на Училището по роботика Robopartans. Какво включват основните ви занимания и мисия (освен лего лигата)?

Отвъд състезанието организираме извънкласна работа с ученици в сферата на техническите науки. Също така се занимаваме с разработка на учебни програми, методология. Обучаваме преподаватели и даваме възможност на организации в и извън България да реализират занятия като Robopartans.

Разкажете как мина състезанието на 23 ноември. Колко отбора взеха участие, с какви проекти и има ли повече интерес в сравнение с миналите издания?

В състезанието участваха 23 отбора. В предишни години бяха първо 11, после 14, сега 23. Догодина се надявам на два регионални кръга – в София и във Варна с по 20 отбора. Всичко зависи как ще успеем да въведем училищата, които за момента не намират компетенция и ентусиазъм за участие. Нещо, което искаме да променим. За момента огромна част от менторите ни са представители и служители на ИТ фирми.

Учениците бяха добре подготвени. Сега очакваме да видим как двата продължаващи за Чехия отбора ще се справят на следващия кръг. Аз самият нямах възможност да се запозная с проектите, но според съдиите те не отстъпват по нищо на тези от миналите години.

От какво черпят децата вдъхновение – от герои от филми, игри…?

Вдъхновение за проектите си черпят от срещите си със специалисти в областта. Тази година темата на състезанието бе “Природни бедствия” и учениците трябваше да помислят за решения на проблеми в тази сфера. Някои от тях се бяха срещнали с най-различни специалисти като пожарникари, доброволци при наводнения, служители на  центрове, засичащи земетресенията.

След като са открили проблем, който е интересен за тях, те започват да разработват решенията за този проблем.

Какъв беше проектът на отбора Kasapin40, който спечели и ще представя страната ни на следващия кръг в Чехия и какво му предстои от тук нататък?

Успяхме да намерим финансиране да участват два отбора – Kasapin40 и DisasterUs – имената са на английски защото и състезанието е международно.

Проектите бяха свързани с борбата и с последствията от разрушенията, причинени от лавини.

Какво стои като замисъл по-конкретно зад тазгодишната тема?

Темата тръгна от урагана “Катрина”, който преди няколко години удари САЩ. Целта е учениците да помислят за решения, които да се реализират и да могат да се използват реално. На финалите на състезанието в САЩ участват около 100 отбора от много държави, като първите няколко проекта веднага намират реализация и подкрепа от реални компании. Което е и от най-важните неща.

Автор: Розалия Банкова

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>