Макар и да е най-големият град на канадската провинция Квебек, Монреал е съумял да отгледа за близо 83 години прекрасно кътче за отдих и за научна работа.

В ботаническия комплекс на площ от 75 хектара има 10 изложбени оранжерии и над 20 тематични градини, в които растат над 22 000 растителни вида.

Достъпът да градините е безплатен и в почивните дни те са любимо място за отдих и пикник на жителите на града. Освен разходка по алеите и в оранжериите човек може да се отбие и в прилежащия инсектариум, за да разгледа удивителната колекция от пеперуди и други насекоми.

Официалното откриване на Ботаническата градина е през 1931 г. Основната заслуга по това време е на агронома Анри Туше и преподавателя по ботаника брат Мари-Викторин.

През следващите двадесет години се изграждат административната постройка и се оформят алеите. Пълния си разцвета обаче градината достига едва в началото на 70-те години, когато дървесните видове вече са достигнали зрялост.

Днес тя е призната за една от петте най-хубави и зрелищни ботанически градини в света.

В градината има четири културно-тематични парка: “Китайска градина”, “Японската градина”, “Алпийска градина” и “Туземна градина”, която набляга на хортикултурните традиции на местните индианци и на инуитите.

Дендрариумът на градините съдържа над 7000 дървесни вида и храсти, тематично оформени в 50 отделни колекции. Един от експонатите, привличащ най-много посетители, се нарича “Международна културна мозайка”. Това са групи от фигури, оформени от пъстроцветни храсти. Сред тях има митични същества, герои на национални епоси и приказни герои от целия свят.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>