Смяната на старите чугунени канализационни тръби с пластмасови е актуален проблем. Старата канализационна система е износена и често се запушва. От гледна точка на естетиката – пластмасовите са по-добри. От тук и изводът – време е да се реши проблема.

Пластмасовите тръби имат редица предимства:
– леки са, благодарение на което се работи лесно с тях;
– монтажът на канализацията с пластмасови тръби не изисква специално оборудване;
– идеално гладка вътрешна повърхност, която намалява значително запушванията;
– не се подават на корозия.

Недостатък на пластмасовите тръби е ниската шумоизолация в сравнение с чугунените.

Ако сте уверени, че смяната на щрангове и тръби е по вашата сила, тогава внимателно се запознайте с целия процес. Има няколко тънкости по подготовката и самата работа.

Може така също да потърсите специалист по смяна на щрангове. Тогава знанията за целия процес ще са ви необходими просто за обща информация.

Колко тръби, съединения и крепежни елементи ще ви трябват зависи от вашия оформен план за канализацията. Да се направи разчет за всичко това не е много лесно, особено ако ще се сменя просто старата. Ако се планират някакви промени, разместване на тръби, бъдете много внимателни във всички изчисления.

Желателно е при новата смяна на щрангове да се планира ревизия, дори такава да е нямало при старата тръба. Обърнете внимание на съединителните елементи (муфи, тетки) – техния избор зависи от конструкцията на канализационната мрежа. Ръкавите, които се поставят в местата на връзката на пластмасовите и чугунени тръби, трябва да са гумени.

Още един много важен детайл за бъдещата канализационна система – това е компенсатора. Той ще помогне точно да се нагодят новите елементи на канализацията към съществуващите.

Един от главните инструменти при смяна на чугунени канализационни тръби с пластмасови е ъглошлайфа. Именно той ще трябва за демонтажа на щранга.

В зависимост от това, по коя технология ще се работи, може да е необходима газова горелка или поялник. Други инструменти, необходими за процеса смяна на щрангове, са: чук, рулетка, длето, нивелир, маркер, отвес, защитни очила и респиратор.

Как да направим смяна на щранговете и старите канализационни тръби, без да си създадем проблеми със съседите – идеалният вариант е да се договорите с тях. Това може би ще бъде дълго и трудно. Но това е най-ефективния метод. Всички съседи по щранга ще бъдат информирани за това, което се случва, няма да има обидени и спокойно ще се отнесат към факта, че няма да ползват канализацията си за известно време.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>