reporter-zalojnik

Испанските журналист и фотограф Хавиер Еспиноса и Рикардо Гарсия Виланова, които бяха отвлечени в Сирия миналата година, са били пуснати на свобода, съобщи El Mundo. Еспиноса се е обадил в редакцията, за да съобщи, че с колегата му са освободени и предадени на турски военни.

Двамата бяха отвлечени на 16 септември 2013 г. недалеч от сирийско-турската граница от въоръжената групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), свързана с терористичната организация Ал Кайда. Според El Mundo двамата са се опитвали да напуснат Сирия след края на двуседмичната си задача, за която са били изпратени в разтърсваната от гражданска война близкоизточна държава. Четирима членове на свободната сирийска армия, които се грижеха за охраната им, също бяха отвлечени с тях.

Испанският вестник съобщи, че в началото новината е била пазен в тайна по молба на семействата на двамата журналисти. Очаква се те да се приберат в Испания до края на следващата седмица.

Еспиноза е кореспондент на El Mundo в Близкия Изток от 2002 г. Рикардо Гарсия Виланова работи на свободна практика и досега е снимал за авторитетни медии като New York Times, AFP и Washington Post.

През декември 2013 г. 13 големи международни новинарски организации подписаха писмо, с което призоваха сирийските бунтовници да спрат да отвличат журналисти и да освободят всички, които държат в плен. От ИДИЛ обаче смятат, че всички представители на чужди медии и хуманитарните работници са шпиони и срещу тях са издадени заповеди за арест.

Заради риска от отвличания много области на Сирия под ръководството на бунтовниците са недостъпни за журналисти, които искат да отразят конфликта в страната, отбелязва BBC. “Репортери без граници” пък обявиха Сирия за най-опасната за журналистите държава. По данни на организацията в момента 17 чуждестранни журналисти и над 20 техни сирийски колеги са държани като заложници на бунтовнически групировки или се водят изчезнали.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>