grad-v-bagdad

ООН евакуира служителите си от офисите в Багдад заради увеличаването на терористичните заплахи, свързани с дейността на ислямистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Не по-малко от 58 служители са били прехвърлени от Багдад в Аман и Йордания. През следващите дни от Багдад може да бъдат изтеглени и други служители, съобщи за Reuters заместник-говорителят на генералния секретар на ООН Фархан Хака.

Според него, в офиса на Организацията в иракската столица и околностите му е имало около 200 чужденци. Expressnews.bg припомня, че миналата седмица група екстремисти от Ислямска държава в Ирак и Леванта превзе провинции в Североизточен Ирак. Те обещаха дори и атака срещу столицата Багдад.

САЩ изпрати подкрепление

Съединените щати изпратиха 275 души “военен персонал” в Ирак, за да гарантират сигурността на американското посолство в Багдад, съобщиха от Белия дом. Те ще съдействат и за временното преместване на част от персонала от посолството към Басра и Ибрил.

“Американският военен персонал влиза в Ирак със съгласието на иракското правителство. Американското посолство в Багдад остава отворено”, се казва в съобщението.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>