speshno-otdelenie
Към момента няма списъци с хора за уволнение заради участие в протестите

Изпълняващият длъжността директор на “Спешна помощ” в София д-р Александър Златанов свиква дирекционен съвет, на който кани лекари, сестри и шофьори да споделят проблемите си, съобщава БНР. Съветът е с начален час 9 часа.

“Свиквам дирекционен съвет, нещо, което не е правено никога досега. Той ще е във формат, освен ръководството, каня хора от всички среди и нива да дойдат и да се чуем. Защото подозирам, че дирекционен съвет се е събирал на определено високо ниво, но не са имали среща с хората”, каза той.

По думите му към момента няма списъци с хора за уволнение заради участие в протестите.

Медиците от Спешната помощ в столицата отново ще протестират заради новите случаи на насилие срещу тях и с искане за по-високо заплащане.

Пред TV7 те обясниха, че нямат право да дават изявления пред медиите без личното разрешение на и.д. директор д-р Александър Златанов. След като излезли на протест, те започнали да получават искания за писмени обяснения. Било им обяснено, че всеки, който говори без личното разрешение на д-р Златанов, ще бъде преследван по член 193 ал. 1, 2, 3 от Кодекса на труда. Той от своя страна отрече да е налагал такива забрани.

Вероятно от 1 септември работещите в Спешната помощ ще преминат на 7-часов работен ден. Дежурствата ще останат 12-часови, но при изчисляване на работната заплата ще се има предвид по-малко необходими отработени часове. Това заяви д-р Златанов, цитиран от БЛИЦ. По думите му по индиректен начин ще се увеличи възнаграждението на всеки лекар с 15-20%.

“Това, че не са преминали с години на такъв режим, е огромна грешка и е отнела доста привилегии и пари от работещите. Напълно изпълнимо е. В момента се извършва подготовка за преминаването към такъв намален работен ден. Консултирам реда, по който това да стане, така че да не се отрази и на графиците на работа. Подготовката ще трае един или два месеца. Надявам се и дотогава да заработи по-добре схемата за назначаване на нови хора – месечно да назначаваме поне по 7-8 медицински лица. Това означава, че за 10 месеца ще назначим 70-80 нови хора”, допълни Златанов.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>