bolnica

Няма да има затворени болници до края на годината. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в сутрешния блок на БНТ. Дефицитът в бюджета на НЗОК е наследен, той върви година за година, обясни той.

“Миналата година беше 220 млн. лв. за болнична помощ, тази година очакваният дефицит е около 230 млн. лв. Трябва да се намерят още средства, за да бъдат спокойни хората, че ще получат помощ, ако имат нужда от нея”, коментира той.

Попитан дали ще бъдат избегнати протести на медици до края на годината, Пенков заяви, че при въвеждането на твърд бюджет в следващите 5-6 месеца ще има пари за заплати и храна в болниците. “Ще има някои дейности, които няма да могат покрити от здравната каса”, призна той. По думите на заместник-министъра, необходима е стриктна дисциплина, за да могат да бъдат разпределени правилно оскъдните средства в бюджета на НЗОК.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>