osvestavane

Да направиш освещаване на нов дом може по всяко време, през всеки един ден от седмицата, когато Ви е удобно. Трябва просто да отидете в храма, да обясните на служителите – клисари Вашето желание и те ще Ви кажат кога е удобно да говорите със свещеника. Може да оставите в храма своя телефонен номер, за да го предадат на свещеника и той да се свържи с Вас. А може просто да отидете лично при свещеника, например при Вашия изповедник и да споделите намерението си.

Освещаването продължава около 30 минути, понякога дори и по-малко. Що се касае до заплащането – то е безплатно, но парите, които може да дадете на свещеника – това е Вашето пожертвование, дарение за Църквата, а също така и благодарност към свещеника за това, че той е посветил това време на Вас. Сумата, която дарявате зависи от Вас, от Вашето желание и от Вашите възможности.

Освещаване на нов дом се препоръчва на всички православни християни, въпреки, че не всички, които живеят в дома Ви може да са вярващи.

Даже сред въцърковените хора съществува такова мнение, че освещаване на нов дом не е нужно. Много от вярващите се опитват да го заменят с обикаляне на къщата с пасхалната свещ, с пръскане на жилището с богоявленска вода, с кадене на тамян, с палене на свещи и слагане на икони във всяка стая. Това, разбира се са благочестиви и нужни обичаи, но те в никакъв случай не могат да заменят освещаването.

От голяма духовна полза за Вас и за Вашето семейство ще бъде, ако свещеникът бъде поканен да остане за чаша чай след освещаване на нов дом. Не забравяйте, че посещението на свещеника в дома Ви – това е прекрасен повод за всички в семейството да разрешат някои духовни въпроси, да се направят важни стъпки в духовния живот, на които не бихте се решили при други обстоятелства.

Бог да благослови Вас и Вашия дом!

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>