jazz-muzikant

За пръв път Нено Илиев хваща “акордеончето”, когато е едва на пет години. Подарил му го неговият баща, след като се върнал от екскурзия в братския Съветски съюз. Така се заражда любовта на Нено към музиката, която ще го преведе през народните песни, ще го направи за кратко суперзвезда в поп-фолка и накрая ще го превърне в един от най-впечатляващите изпълнители на българския етно джаз.

Днес Нено Илиев може да бъде видян по-често в Червената къща на “Парчевич 33”, в компанията на цигуларя Венци Такев и по-рядко с RomaNeno Project, който е събрал изключителни музиканти от “брас движението” у нас – Михаил Йосифов (тромпет), Борил Илиев (саксофон), Велислав Стоянов (тромбон), Васил Спасов (пиано), Борис Таслев (бас) и Венцислав Радев (барабани).

От “Бармане-бармане” до “Вакер”

Преди години авторът на култовия кръчмарски хит от 90-те се отказва от поп-фолка в името на качествената музика. “Това можеше да бъде много добър музикален стил, но го развалиха, напълниха го с глупости. Много мои познати си продадоха душата само и само да печелят пари. Заради парите можете да видите как много невероятни изпълнители се излагат, за да ги забележат. Тъжната истина е, че и те самите осъзнават абсурдността от  това, което правят. Но аз се отказах, защото не бях за там. Просто не обичам изкуствената музика”, казва Нено.

За разлика от “принца на ромския джаз “Марко Маркович, който бе гост на миналогодишното издание на фестивала Brazzobrazzie, Нено предпочита концертите пред сватбите. Въпреки, че нерядко свири по сватби, те не му предлагат онази емоция, която може да му даде публиката.

Джаз, ама не точно

Нено Илиев признава, че силната му връзка с джаза започва в момента, в който чува Ела Фицджералд. Според него обаче RomaNeno Project не е точно джаз в истинския смисъл на думата. “Ние налагаме съвършено нов стил, който по-скоро влиза в рамките на етно музиката. Нещо като ромски песни, облечени в джазова опаковка”.

“Ако джазът и ромската музика има някаква пресечна точка, това свободата”, казва още той. “Щастлив съм, че в RomaNeno намерих едни изключително добри музиканти, с които успях да се сработя от първия път. Музиката, човек я може, или не. Няма значение каква е тя, важното е да я обичаш. Проектът се получи, защото с другите музиканти нямахме бариери в начина, по който усещаме музиката”, разказва певецът.

Три години след създаването си RomaNeno Project може да се похвали с албума “Тадж Махала”, в който се открояват няколко песни с участието на Деси Добрева и нежната ромска песен Вакер.

Израсналият в стария софийски квартал “Коньовица” Нено Илиев, обожава града си. В слънчевите летни дни често можете да го засечете сред приятелска компания в градината пред Народния театър. Ако не искате да чакате толкова дълго, заповядайте тази събота (8 март) в Sofia Live Club, където ще се проведе третото издание на единствения по рода си фестивал за духова музикаBrazzobrazzie, на който expressnews.bg има честта да бъде медиен партньор.

Автор: Кирил Беспалов

Кажи Кажи, кажи ми,
дали настъпило е лятото у нас,
дали напича слънцето горещо,
за да се завърна у дома.
Тук е студ…
Сняг не спира да вали.
Пронизващ вятър духа!
Не мога да се прибера…
не мога…
Кажи, кажи ми…
При мен разбрах,
че каниш се да дойдеш.
Уверявам те…
тук е студ…
Утре…
се прибирам…

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>