nebe

Небето отдавна не е граница. В Ню Йорк живеят и работят по-близо до небето отколкото до земята. В Дубай пък през 2010 г. се появи най-високата сграда в света с обща височина от 828 м. Скоро обаче Бурдж Халифа ще бъде изместена на второ място. В Китай предстои да бъде построен “Phoenix” – новият първенец.

Освен, че комплексът в Ухан ще бъде новото архитектурно чудо, той ще има и екологична функция, пише британският Independent. Лондонското архитектурно студио Chetwoods Architects публикува проекта на Phoenix Towers в китайския град Ухан. Комплексът се състои от два небостъргача, единият от които е с планирана височина от над 1000 метра, което ще го направи най-високата сграда в света.

Но този прекрасен небостъргач не само ще снеме от трона гордостта на Дубай, а ще представлява и своеобразна екологична революция в строителството, тъй като архитектите предлагат технология, чрез която кулите Финикс ще филтрират въздуха и водата в близкото замърсено езеро.

В рамките на комплекса е планирана и механична система, която ще натрупва слънчева и енергия от вятъра. Сградите ще събират и филтрират водата от дъждовете и ще имат голяма градина.

“Ако се появите в Китай с малко налудничава идея, ще се окаже, че тя не е достатъчно луда. Те искаха нещо подобно на Айфеловата кула, но и да отиде една стъпка по-далеч. Сградата трябва не само да стои тук, а да бъде новият символ на Ухан, но трябва да има и важна функция”, заявяват от Chetwoods Architects.

Дизайнът, както твърдят, е вдъхновен от птиците феникс от китайската митология – високата кула ще символизира мъжкия, а по-ниската женската. Изграждането на комплекса може да започне следващата година, ако градските власти дадат “зелена светлина”.

Предполага, се че изграждането на кулите ще продължи поне три години, и ще струва около два милиарда долара.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>