nasa-mars

НАСА възнамерява да изпрати астронавти до Марс до 2030 г., като до 2035 г. те може да кацнат там. За постигането на тази цел американската космическа агенция предвижда сътрудничество с други нации. Това съобщи главният изследовател на НАСА д-р Елън Стофън, цитирана от в. Daily Mail.

От няколко години са започнали технически разработки, насочени към изпращането на хора до Марс. Сред тях са ракетата за изстрелване на много тежки товари и капсулата “Орион”.

Преди полета до Червената планета ще има мисия за преместване на астероид на позиция между Луната и Земята, който ще бъде посетен от астронавти. Това ще е ключова мисия за тестване на технологиите за следващата стъпка.

Първата мисия до Марс ще е около тригодишна. При нея ще бъде направен пилотиран полет до там и обратно. “Не мисля, че първата група ще остане дълго там. Трябва да мислим за това като за създаването на аванпост… Това обаче ще е началото на постоянно човешко присъствие на Марс”, каза тя.

Други организации като частната “Марс уан” са заявявали, че ще изпратят хора на Червената планета до 2025 г. Те обаче досега не са разкрили разработки, които да докажат, че такава цел е изпълнима.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>