kiev

Специалният представител на ОССЕ за Украйна Хайди Талявини, посланикът на Русия в Киев Михаил Зурабов и бившият украински президент Леонид Кучма са в Донецк, за да обсъдят реализирането на мирния план на Петро Порошенко, предаде РИА Новости.

“В Донецк ще се проведе заседание на Тристранната контактна група (за реализация на мирния план в Източна Украйна) с участието на Кучма, Зубаров и Талявини. Целта на заседанието е определяне на етапите на реализиране на мирния план”, се посочва в съобщение на украинското президентство.На срещата присъстват представители на самопровъзгласилите се Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). Това са премиерът на ДНР Александър Бородай и лидерът на движението “Юго-Изток” Обег Царьов.

Преди началото на срещата няколко външни министри от ЕС призоваха Русия да приеме мирния план на украинския президент Петро Порошенко, като някои от тях заплашиха със санкции. “Президентът Владимир Путин не трябва да се съмнява, че ЕС е готов да предприеме нови мерки, за да накаже Русия”, предупреди британският министър Уилям Хейг.

От своя страна, германският външен министър посочи, че седмицата е решаваща за Украйна. “Мирният план на Петро Порошенко и примирието не са само смели – те представляват също така важен етап” за разрешаването на кризата, добави той.

Шведският ресорен министър Карл Билд определи плана като “конструктивен напредък, който заслужава подкрепа”. Той изрази съжаление, че Москва не показва “никакъв признак за затваряне на границата си” пред трафика на оръжия за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Първото заседание на тристранната контактна група се състоя на 8 юни в Киев. За първи път, обаче, срещата се провежда в този разширен състав. Руски медии коментират, че по този начин на практика Украйна признава сепаратистите от ДНР и ЛНР като субект за преговори.

Планът на Петро Порошенко включва 14 стъпки. Сред тях е освобождаване от наказателна отговорност на сепаратистите, които са предали оръжието си и не са извършили тежки престъпления. Освен това се предвижда създаване на буферна зона от 10 км по руско-украинската граница. Планът, обаче, ще изисква и напускане на Донецка и Луганска област на “незаконните въоръжени формирования”.

Привържениците на федерализацията на Украйна от своя страна искат пълно изтегляне на наказателните батальони на Коломойски, Десен сектор и Националната гвардия, изплащане на компенсации на семействата на загиналите, ранените, бомбардираните, както и пълна амнистия за опълченците.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>