sunrise, view of Ice Planet from space

Учени са открили “Годзилата на Земите” – нов тип голяма скална екзопланета, намираща се на 560 светлинни години от Земята. Официалното наименование на небесното тяло е Kepler-10c, но прякорът му е мега Земя. Тя е със 17 пъти по-голяма от нашата планета и обикаля около звезда, подобна на Слънцето в съзвездието Драко. Мега Земята е скалиста и по-голяма от “супер Земите” – клас планети, малко по-големи от нашата.

Досега учените не бяха сигурни, че е възможно да съществува свят като новооткрития. Смяташе се, че екзопланети с размера на Kepler-10c биха били газообразни, събиращи водород и растящи, за да се превърнат в подобни на Юпитер небесни тела. “Това е Годзилата на планетите Земя”, отбелязва българинът проф. Димитър Съселов, който е директор на Инициативата за произход на живота в Харвардския университет.

Мега Земята обикаля звездата си за 45 дни и е твърде близо до нея, за да е обитаема. Изследователите смятат, че системата на Kepler-10c е доста стара, формирана преди по-малко от 3 милиарда години след Големия взрив. Ранното й формиране дава основания да се предположи, че на нея има достатъчно тежки елементи като силиций и желязо.

Откритието подкрепя теорията, че около старите звезди е възможно да има скални планети като Земята, които да са способни да поддържат живот. Това дава на астрономите широк диапазон от звезди, които биха могли да поддържат планети, подобни на нашата.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>