lekari

Българският лекарски съюз (БЛС) разпространи декларация до президента Росен Плевнелиев и до Народното събрание, с която призовава държавния глава да използва всичките си правомощия, за да убеди депутатите да влязат в пленарната зала в понеделник, за да гласуват актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Лекарският съюз моли и народните избраници да влязат в пленарната зала на 4 август с думите: “Дори и за последен път! Едва ли здравето на хората трябва да се превръща в залог.”

Expressnews.bg публикува пълния текст на декларацията без корекции:

“Българският лекарски съюз изразява крайното си възмущение от поредната политическа шизофрения, която отново се разигра вчера /30 юли т.г./ в българския парламент. За сетен път станахме свидетели на политически и личностни боричкания, които в никакъв случай не са изразители на интересите на обществото и заплашват пряко лечението и здравето на нацията. След като ръководството на БЛС се срещна с председателите на БСП, ГЕРБ и ДПС, от тяхна страна беше поета политическа отговорност за актуализацията на бюджета на НЗОК, а с ГЕРБ дори беше подписано и конкретно споразумение. В крайна сметка обаче станахме свидетели на тези с тясно партиен характер, на каламбур от измислени оправдания и безочливи обвинения – една излишна драматургия на моралната безотговорност, белязала изцяло този парламент. Ето защо, УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, Обръщението ни към Вас, като глава на нацията и обединител на интересите на народа, е свързано с надеждата, че ще използвате всичките си правомощия, за да пречупите твърдоглавието на политическите сили, като ги убедите да влязат в парламентарна зала още в понеделник /4 август/ и да си свършат работата, за която избирателите са дали своя вот. Обръщаме се и към всички парламентарно представени партии – УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ИЗБРАНИЦИ, Моля, влезте в залата на 4 август, дори и за последен път! Едва ли здравето на хората трябва да се превръща в залог, за да измъкнете поредните политически дивиденти. Проявете необходимата отговорност пред своите избиратели и не оставяйте медицинското съсловие като буфер между необходимостта от адекватно лечение на гражданите и Вашата политическа амбиция за персонално надмощие. Бъдете поне един път част от общото съгласие за съхранението на нацията!”

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>