zemetresenie

Всеки ден има множество земетресения в различни точки на света. Вибрациите от дълбините на земята са една непредвидима заплаха, която тегне над нас. Едва преди месец огромно земетресение с магнитуд около 6.9 разтърси Егейско море и голяма част от Източното Средиземноморие и Балканския полуостров.

В опит да намалят ефекта на изненадата, екип от над 300 учени разработват карта на застрашениете от трусове области в Европа, съобщава Focus.de. Моделът описва сеизмичните вероятности nа континента, като до този момент такава информация не е била разработвана.

Тя би могла да бъде полезна по отношение на много аспекти, като например при определяне на стандарта за строителство в даден град. В Германия например сградите не са достатъчно обезопасени, тъй като в страната не е имало трусове с магнитуд 6. Учените обаче са установили, че земната активност в някои части на Германия е много висока и в следващите 100 до 150 години се очаква силно земетресение.

Картата е изработена на базата на информация за сеизмични събития през последните 1000 години с магнитуд над 3.5 по скалата на Рихтер. Учените определили 120 000 потенциално опасни зони в Европа. В зависимост от цветовете на картата могат да се видят прогнозите за земетресения в следващите 50 години.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>