kosatki
Нов проектозакон забранява представленията с животните в популярните паркове SeaWorld

Народни представители в Калифорния предлагат нов щатски закон, който да спре популярните особено сред по-малките представления с косатки в легендарните морски паркове SeaWorld. Ако бъде приета, тази мярка ще включва забрана за използване на пленените животни за забавление на публиката.

Проектозаконът се появява на бял свят в навечерието на премиерата на тематичния документален филм на CNN, наречен Blackfish. Много защитници на правата на животните одобрявaт мярката, но повечето от депутатите в Калифорния застават в защита на SeaWorld.

Ръководството на парка побърза да коментират ситуацията, като обяви, че е силно ангажирано със здравето и цялостното състояние на всички свои животни, като косатките не са изключение. От своя страна местните законодатели споделиха мнението, че законопроектът е политически мотивиран и зад него не стоят наука и биология. “Не мога да подкрепя подобен закон, който ще отнеме от уникалната идентичност на нашите региони и несъмнено ще струва на САЩ работни места и ще удари по туризма”, каза законодателят от Калифорния Роки Чавес.

Все пак се очаква предложението да получи широка подкрепа. Първи в списъка ще бъдат всички активисти от организациите за защита на дивите животни. “Това е велик ден за животните по целия свят, които се държат в затворени помещения, за забавление на хората”, казва активистът Елън Ериксен.

Организацията, за етично отношение към животните, PETA, излезе със следното изявление: “През XXI век е време да се признае, че косатките и делфините, държани в плен в SеaWorld, не принадлежат на това място. Те са държани в жалки басейни вместо да плуват в океана? Осъждаме тази проява на човешката алчност.”

От своя страна новият кмет на Сан Диего обяви, че SеaWorld има централно място за живота на града и приветства това, което паркът прави като икономическа изгода и значението му за морския живот в цялата страна.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>