zabolekar

Профилактичното ходене на зъболекар за преглед е един от най-лесните варианти за запазване здравината на зъбите и красотата на усмивката. Защо обаче много хора днес не ходят на стоматолог, въпреки, че знаят, че трябва да отидат? Колко често трябва да профилактираме състоянието на зъбите си и кои са допълнителните ползи от това? На тези въпроси ще се опитаме да дадем отговори по-долу, както и още няколко допълнителни съвета от Bulgariadent.

Защо много хора подценяват ходенето на зъболекар

Хората често се страхуват да ходят на преглед заради зъболекарската машинка и болката, която тя ни причинява, постоянното използване на различни метални инструменти и неприятно миришещите лекарства.

 

От друга страна, ние българите сме свикнали да ходим на преглед при зъболекар само, когато нещо ни заболи. Много хора обаче пропускат това, че при превантивното откриване на кариесите и запълването им с пломби, поддържането на всекидневна устна хигиена и редовното почистване на зъбен камък ще им излезе по-евтино и безболезнено.

Колко често трябва да ходим, за да сме спокойни за усмивката си

Точно предписание за профилактичен преглед не може да се даде, тъй като различните хора имат различни проблеми и състояние на зъбите. Ето защо е важно след първото посещение зъболекарят да прецени на какъв период от време трябва да отидете за профилактика. Обикновено, препоръчителният период е на всеки шест месеца, но някои колеги препоръчват посещение и веднъж годишно.

Какви допълнителни ползи ще извлечем

Има ли изобщо някакви ползи от по-честото посещение на зъболекаря или можем да ходим за преглед и на всеки 2-3 години? Ползи със сигурност има и ето някои от тях:

  • по-евтино и безболезнено лечение;
  • липса на внезапни болки и създаване на дискомфорт при пиене на студени и топли напитки;
  • без необходимост от вадене на зъби и чувство на силна болка;
  • без наличие на постоянна, отблъскваща всички, лоша миризма от устата.

 

Все предимства, които изобщо не са за подценяване.

Още по темата от Bulgariadent

Много хора се опитват да се грижат за зъбите и състоянието на устната си кухина в домашни условия, използвайки подръчни инструменти за почистване на зъбния камък. Други, при поява на болка, търпят с надеждата тя скоро да отмине, а трети, въпреки че виждат кариеса, не му обръщат внимание, защото не ги боли в момента. Това за тях е сигнал, че могат да изчакат с посещението за преглед при зъболекаря. 

 

Всички тези ситуации са изключително популярни и разпространени сред пациентите, но те според Bulgaria Dent са много грешни и ако искате да спестите средства, време и много болка, правете превантивни посещения при Вашия стоматолог.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>