bulgarsko-momiche

Калина Крумова има зад гърба си мандат като народен представител и множество телевизионни проекти. Благодарение на упоритата й работа законът за сурогатството беше приет на първо четене. Има заслуги и за промени в Закона за движение по пътищата, и през годините оказва пълна подкрепа към дейността на фондация “Безопасни улици”. Като администратор на проекта “Евромайки”, тя започва разяснителни кампании из страната и ежедневни съвместни консултации с юристите на “България без цензура”.

Ти си лице на платформата “Евромайки”. Защо подкрепяш идеята и как се развиват нещата?

Тази идея много ми харесва и е много истинска. До момента не е генерирана енергията на българските майки, те не са видели стимул да отстояват правата си. И благодарение на това, на което съм била свидетел и от страна на почернените майки, и от жените, които са с репродуктивни проблеми, и от тези, които излизат на протести с детските си колички. Защото майчинството, което получават, е смешно. Надявам се, че цялата тази енергия ще можем да я впрегнем. Има смисъл. Майките на деца, с редки заболявания например са много силни родители. Те живеят в България, не заради нещо, а въпреки всичко. Една такава майка ме попита – аз по какво разбирам, че живея в страна, членка на ЕС – моето дете не се лекува, както тези в другите страни, но аз си плащам данъците. Заради такива риторични въпроси и заради такива майки, аз си мисля, че това нещо има на къде да се разработва и е полезно. И то не защото идват евроизбори. Това не е платформа, която да спре дотам. Българската майка има какво да даде, защото сме свикнали да искаме от държавата, а не се запитваме ние какво ще дадем. Решаваме, че като си плащаме данъците и всичко е наред. Не е така. Понякога трябва да надигнеш глава и да се бориш.

Какво ще кажеш на тези, които смятат, че за теб това е начин да се върнеш обратно в политиката?

Нямам такъв интерес. На 24 години бях най-младият народен представител и за тези три години и половина и със сурогатното майчинство, и с акциите за безопасност на пътя, и с промените на законите там и с всичко, което направих, аз не само съм изпълнила мисията си, но съм видяла и за какво става дума. Не горя от желание да се върна в Парламента. Смятам, че ако ти си кадърен, можеш а вършиш много неща навсякъде – нямаш зор да ставаш евродепутат. Нямам лична необходимост да се връщам в политиката. Просто не искам каузи като сурогатното майчинство да останат наполовина. Фактът, че никой друг не иска да довърши започнатото, означава, че се намираме в безизходица.

Как се съхраняваш при непрестанната изява на грубост към теб?

Слушам повече истинските хора, тези, които ме познават лично и продължавам да се уча да не обръщам внимание на тези, които предпочитат да ме познават от жълтата преса. За мен е много нездравословно вместо да се интересуваш от твоето семейство, връзка и дете, да четеш или да слушаш за човек, когото не познаваш. И на всичкото отгоре, да го коментираш. Никому не искам да доказвам какво съм и не съм. Всеки има право да си прави изводи.


До къде ще стигне инициативата “Евромайки”?

Инициативата, която обявих, и която ми хрумна докато шофирам, е “Подари Коледа”, като по-широкият й вариант е “Подари усмивка”. Това начинание няма цвят и партия. Когато майка може да купи на сина си количка за 5 лв., но може и две, тогава защо да не подари едната на друго дете. Това е инициатива, която всяка българска майка, може да подкрепи. Дори да няма 5 лв. да купи количка, може да даде някоя, с която синът й не си играе, а за друго дете тя ще е лукс. Тези кампании трябва да повдигнат всяка жена не само да си разчисти къщата, но и да направи някой щастлив.

Можете да видите и по-личната част от разговора с Калина Крумова на likealady.bg.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>