Лечението на ендометриоза се състои в използването на медикаменти, хирургически методи или комбинирани. В повечето случаи своевременната диагностика предопределя бъдещото лечение, за това едно от главните условия за щадящ режим на лечение се явява своевременното консултиране с лекаря-гинеколог.

Качественото и ефективно лечение на ендометриозата може да бъде само благодарение с използване средствата на официалната медицина, но не и на народните средства. Трябва да се знае, че прилагането на средства на народната медицина в много случаи не водят до никакви резултати. Възможно е само временно отстраняване на симптомите и задържане на проявяването на клиничната картина, но първопричината на заболяването остава недокосната. Ефективното лечение на заболяването е отстраняване на основната причина и рисковите фактори.

Медикаментозното лечение на ендометриоза на матката и шийката на матката се състои в използването на хормонални препарати, които се примат от пациентката продължителен период. Тези препарати нормализират производството на естроген и нормализират работата на яйчниците. За това хормоналните препарати прекратяват възпалителните процеси при заболяването. Това лечение с препарати заслужава особено внимание в качеството си на основно средство за лечение на нарушената биологична активност на вътрешната обвивка на матката. С тези препарати обаче може да се лекува заболяване, което се намира в ранен стадии на развитие.

Лечението на хронично заболяване в повечето случаи е невъзможно, защото продължителното време на развитие на ендометриозата образува кисти. Те не могат да се лекуват е хормонални препарати, за това в случай на хронично заболяване се започва с хирургически метод на лечение. Хирургическият метод се прилага в случаите, когато лечението с медикаменти не е дало положителен резултат или в случаите, когато е необходимо да се отстрани ендометриозна киста от яйчника. Днес особена популярност е придобила лапароскопия на киста на яйчника, която позволява да се направи операция чрез малък разрез с помощта на специален лазер. След операцията се налага да се проведе курс лечение с медикаменти за да се стабилизира менструалния цикъл и да се възстановят функционалните особености на матката и шийката на матката.

Възможни нежелани реакции след хирургическо лечение на ендометриозата пряко зависят от мястото на поражението, професионализма на лекаря и сложността на заболяването. При своевременно и качествено лечение при всички пациентки се наблюдава пълно възстановяване и няма рецидиви.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>