доц

Важно е да се поясни какво представлява глаукомата?

Тя е от групата заболявания, които увреждат оптичния нерв на окото и причиняват загуба на зрението и категорична слепота. Въпреки това, ранното откриване и лечението й може да предпази очите ви от сериозни загуба на зрението.

Оптичният нерв е пакет от повече от 1 милион нервни влакна. Той свързва ретината с мозъка. Ретината е чувствителна към светлина тъкан в задната част на окото. За добро виждане е необходим здрав оптичен нерв.

Как се уврежда зрителния нерв от глаукомата с отворен ъгъл?

Множество научни изследвания доказват, че очното налягане е главен рисков фактор по отношение на увреждането на зрителния нерв. В предната част на окото е разположено пространство, наречено предната камера. Прозрачна течност непрекъснато протича през камерата и подхранва близките тъкани. Течността напуска камерата под ъгъл, в който се събират роговицата и ириса. Когато течността достигне този ъгъл, тя изтича през гъстата мрежа и напуска окото.

При глаукома с отворен ъгъл, въпреки че ъгълът на оттичане е “отворен”, течността преминава прекалено бавно през отворите. Тъй като течността се натрупва, налягането вътре в окото се повишава до степен, при която може да нанесе повреда на оптичния нерв. Когато зрителния нерв е увреден от повишено налягане, може да се получи глаукома с отворен ъгъл и загуба на зрение. Ето защо контролирането на налягането в окото е важно.

Друг рисков фактор за увреждане на зрителния нерв се отнася до кръвното налягане. Затова е важно да поддържате кръвното си налягане в нормалните нива за вашето тяло, като работите за това с Вашия лекар.

Мога ли да развия глаукома, ако имам повишено очно налягане?

Не всяко лице с повишено очно налягане ще развие глаукома. Факт е, че някои хора добре да понасят по-високите нива на очно налягане. Също така, определено ниво на очно налягане може да бъде високо за един, но нормално за друг.

Дали ще се стигне до глаукома зависи от нивото на натиск, което оптичният нерв би могъл да понесе, без да се увреди. Това ниво е различно за всеки човек. Ето защо е много важно да се направи задълбочен очен тест.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>