cvetya

Мнозина стопани се оплакват от лошото състояние на своите цветя. Имали са идеята да направят балкона си райска градина още с през първите топли и слънчеви седмици, а се оказва, че изнесените навън цветя са пожълтели и без какъвто и да било цъфтеж.

Специалистите ни подсещат, че има някои тънкости при грижата за стайните цветя и  е препоръчително да се съобразяваме с тях.

Пожълтяването на зелените листа на домашните цветя обикновено се дължи на недостатъчното количество азот в почвата, в която са засадени. При този проблем е достатъчно да се направи необходимото подхранване. Това може да се направи през пролетта или лятото като на две седмици се слага тор, който е сложен във водата за поливане.

Често от подобен проблем страдат цветя, които през по-голямата част от годината се отглеждат в кухнята. Заради газовете от готвенето и евентуалния цигарен дим, листата пожълтяват. В случая, още при първите подобни симптоми, можете да преместите цветята в друго помещение.

Ако по листата на вашите цветя се появят жълти или бели петна, във сигурност сте използвали прекалено студена вода при поливането им. Трябва да знаете, че най-подходяща е водата със стайна температура.

В случай, че цветовете са прекалено бледи, огледайте добре разположението на цветето. Избледняване на цветовете се получава, ако растението е изложено на пряка слънчева светлина или е прекалено топло в стаята, в която го отглеждате.

Липсата на цъфтеж при някои цветя е заради неподходяща саксия, в която сте пресадили цветето или липсата на светлина.

Недостатъчната светлина може да причини и падането на цветните пъпчици.

Ако цветята ви са израснали прекалено високо, но в същото време стеблата са тънки и крехки, със сигурност не им достигат хранителни вещества в почвата.

Винаги можете да се консултирате със специалист, когато цветята в дома ви не се развиват така както сте очаквали или изведнъж започнат вехнат. Често пъти само един жест е достатъчен, за да върне цветето в нормалния му вид.

Може да прочетете още интересни статии тук: http://cvetq.bg/blog

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>