Вратите в интериора имат ключова роля не само заради функционалното си значение, но и за това, че са отличителен и емблематичен обект в жилището.

Отдавна на вратите се е отделяло голямо внимание: украсявали са ги с резба, ковано желязо, злато, като символ на защита и надеждност. Старите традиции без изменение през вековете са достигнали и до нас, и за това до днешен ден те съчетават в себе си сила и красота.

Интериорните врати могат да са съобразени с две дизайнерски предназначения: да се открояват на фона на общия интериор като отделен обект, или да го допълват, без да привличат особено внимание. Изборът трябва да се направи в зависимост от това, каква роля вие определяте на вратите в интериора.

Особено внимание трябва да се обърне на материала, от който са направени интериорните врати. Тук, разбира се, в избора не на последно място е и ролята на цената, въпреки че сега избора е толкова голям, че даже с ограничени парични средства, напълно е възможно да изберете за своя дом приличен вариант.

Разпространени са три вида материал за интериорни врати.

С голямо търсене се ползват вратите от МДФ. Отличават се с якост, звукоизолация и добра устойчивост на влага.

Добри качества притежават и вратите от HPL (пресован под високо налягане ламинат) – устойчивост на висока температура и на влага.

Врати от масивно дърво – това е елита, такива модели са винаги на почит и са скъпи. За намаляване на цената често за материал се използва бора. Най-подходящ за изработване на вратите е дъба – те са красиви, но и цената е висока.

При избора на врати се обръща внимание и на цвета им. Съвременният пазар предлага интериорни врати с всички цветове на дъгата, като класически си остават светлите и тъмни цветове на гамата.

Светлите врати предават уют в интериора. Тази закономерност е особено забележима при вратите от масивно дърво: дъб, клен, ясен, гамата от цветове, на които варира от перлено-бял до жълтеникаво-кафяв. Такива врати много добре се вписват в естествения интериор в стил етно и кънтри.

Тъмните интериорни врати създават атмосфера на строгост и елегантност. Те еднакво добре се вписват както в класическия, така и в минималистичния стил. За класическия стил е добре да се изберат тъмно кафяви нюанси на круша, кестен, орех, при това да се има предвид и цвета на мебелите и стените.

За минималистичния стил да се предпочитат черни врати видове венге и палисандрово дърво, като на тези благородни нюанси могат добре да се правят акценти.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>