Около нас се разнасят голямо и разнообразно количество звукове, които не ни позволяват да си отдъхнем след изморителния работен ден.

За това пред нас се изправя задачата по някакъв начин да намалим тези звуци, да си създадем условия за нормален живот в собственото жилище.

Това може да се постигне с направата на добра звукоизолация на жилището. Много хора си мислят, че това е сложна задача за самостоятелно справяне. Всъщност е необходимо да се подготвят материалите, да се изучи технологията и да се хващате за работа.

Звукоизолация на стена е една от първите възможности да намалите нежеланите шумове. За работата по този въпрос ще ви бъдат необходими уплътнител, фибростъкло, пяна, профилна стомана, гипс.

Преди да започнете работата по звукоизолация на стената е необходимо добре да огледате стените и да изясните причината за шума. Обикновено се откриват различни проблемни места – пукнатини, отвори. Трябва да ги отстраните с помощта на уплътнител.

С различни материали (пяна, фибростъкло) запълнете и отстранете откритите дефекти, а после покрийте всичко с гипсова шпакловка.

Много често звукът попада в жилището от електрическата розетка. Обикновено тези места имат отвори в съседната стая. Нужно е да се закрият всички отвори и отново да се шпаклова.

Преди да започнете работа е необходимо да изключите електрическия ток.

Понякога отоплителните тръби са съединени с тези от съседните стаи без нужната херметизация. За изолация е необходим еластичен уплътнител.

След провеждането на всички тези дейности по отстраняване на различните дефекти, се пристъпва към звукоизолация на стената. За целта към нея се монтират различни звукоизолационни материали.

Трябва да се знае, че колкото по-дебела е стената, толкова тя по-малко пропуска звуците.

За това е необходимо да се направи по-дебела. На стената се монтира дървена рамка и се облицова с гипсокартон. Пространството между тях се запълва с изолационен материал.

При звукоизолация на стената особено внимание трябва да се обърне на закрепването с пяна, защото крепежните елементи може да се разместят и няма да се получи желаната звукоизолация.

За по-добра звукоизолация на стената може да се монтират допълнително стоманени профили, които ще рефлектират шума, а после се поставя звукоизолационната вата.

Монтирането на звуковата изолация е лесен процес, напълно възможен да се осъществи самостоятелно.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>