rusia

Призоваваме Москва да подкрепи мирния план на украинския президент Петро Порошенко, заяви върховният представител по външната политика на евроъюза Катрин Аштън.

“Приветстваме обявеното от президента Порошенко прекратяване на огъня и плана му от 15 пункта за мирно урегулиране на кризата на изток в Украйна. Високо оценяваме усилията на Порошенко и призоваваме всички страни да се възползват от тази дългоочаквана възможност”, се казва в изявление на Аштън.

“Всички страни трябва да следват условията на мирния план и активно да подпомагат реализирането му. Специално призоваваме Русия да използва цялото си влияние, за да бъде подкрепен плана публично и с конкретни действия. Външните министри на ЕС очакват в понеделник в Люксембург външния министър на Украйна Павел Климкин да представи плана”.

Мирния си план Порошенко представи в Донбас. Планът предвижда 15 стъпки, сред които гарантиране на всички участници в преговорите, освобождаване от отговорност на тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, както и освобождаване на всички заложници. Порошенко обяви и прекратяване на огъня до 27 юни.

Планът обаче не се хареса на Москва, като пресслужбата на Кремъл обяви, че на първо четене повече приличал на ултиматум.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>