ukraina-1

Европейските лидери отново преговаряха за Украйна, на фона на нови сблъсъци в страната. Руският “Първи канал” съобщи, че негов оператор е загинал в Донецка област. Журналистът бил смъртоносно ранен в корема, докато правел репортаж.

В края на днешния 30 юни изтича срокът на примирието, което беше сключено между украинските власти и сепаратистите в Източна Украйна.

В неделя руският президент Владимир Путин призова украинския си колега Петро Порошенко да удължи срока на примирието. Призивът му е бил подкрепен от лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд, съобщиха от Кремъл. Четиримата са разговаряли повече от два часа чрез телеконферентна връзка. Такава дискусия ще се проведе и днес в същия формат, часове преди края на примирието.

От своя страна Петро Порошенко призова руския държавен глава да прекрати проникването на украинска територия на наемници и да спре доставките на оръжие и бронирана техника за въоръжените групи в Източна Украйна.

В същото време, украински военен говорител съобщи, че петима украински войници са били убити и най-малко 17 ранени при сблъсъци в източната част на Украйна.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>