kuchence

Преди няколко дни финландският магьосник и менталист Йосе Ахонен разпространи в Youtube видео на най-новия си забавен експеримент – как реагират кучетата, когато човек започне да лае срещу тях. Оказало се, че четириногите симпатяги показват смесени чувства – от страх до абсолютно безразличие. Въпросното клипче пък било гледано от около 2.4 милиона техни двуноги приятели. Популярността на Ахонен, който е родом от спокойния Тампере, расте с всеки изминал ден, защото често публикува клипчета със сладки кученца, гледани от над 17 милиона потребители.

По същото време, в далеч по-неспокойната столица на България се провежда друг експеримент. Около 6000 (по официални данни) кастрирани (също по официални данни) кучета са оставени свободно да се разхождат из кварталите на София.

Експериментът

Животните са поставени в един своеобразен “любовен” триъгълник. От едната страна страна стоят кучелюбците от близките блокове, които се грижат за тяхната прехрана с убеждението, че кученцата са по-добри от хората.

От другата страна са кучемразците, които в своето пълно бойно снаряжение преследват бездомните животинки с цел тяхното физическо ликвидиране.

Някъде по средата се намират десетките безобидни нахапани човеци, които нито са прекалено вманиачени по лаещите четириноги, нито искат да им причинят болка, а единственото им желание е просто да се разхождат спокойно по улиците на града, без да им се налага да посещават периодично личния лекар за инжекция от тетанус. А междувременно четем новина като тази: “Бездомни кучета нападнаха 3-годишно дете в София

Първо кучетата, после “Калинките”

На върха на хранителната пирамида (любовният тръигълник може да се разглежда и като пирамида) се намира общинската служба “Екоравновесие”, която се грижи за благоденствието на кучета и хора. Още от времето, когато Мирослав Найденов ръководеше службата, тя работеше на принципа – кастрация и пускане на свобода. Ухапаните не намаляха, но пък се случи друго.

Програмата за овладяване на безстопанствените кучета под ръководството на бившия земеделски министър от кабинета на ГЕРБ, нашумял с назначаването на “Калинки”, се оказва абсолютно неефективна и води до рязкото увеличаване на броя им, разказва бившият служител на “Екоравновесие” Светослав Славейков.

В същото време, службата ударно е харчила раздутите си бюджети за ремонт на опасни автомобили, купуване на ненужни вещи и мебели, като по този начин е пилеела парите на данъкоплатците, отделени за борбата с бездомните кучета в София. В статията на News.bg “Екоравновесие – има помияри, има бюджет” от април 2012 година четем, че ситуацята сериозно намирисва на отчитане на завишени разходи.

По думите на Славейков през годините непрекъснато са изнасяни фалшиви данни за броя на бездомните кучета в София, като всеки месец се е твърдяло, че те намаляват с 1 000. По данни на Славейков от 2012 година броят на бездомните кучета в столицата е над 40 000, което е близо 8 пъти повече от официалните данни на общината. Съществен проблем в този период е била забраната да не се ловят бременни кучета и такива на възраст шест месеца, допълва бившият служител.

“С новата програма, на практика, ние рязко започнахме да възстановяваме популацията на бездомните кучета, за да може “Екоравновесие” да има бюджет и някой да харчи този бюджет”, коментира той. “Когато г-н Найденов дойде 2006 г., направи едно много гръмко изказване – как може за толкова години да са похарчени три милиона лева и нищо да не е свършено. Още на другата година той поиска един милиона лева за нашето предприятие. След като те му бяха дадени, ние нямаше как да ги похарчим и му се наложи да купи гарнитура за 5 000 лв. за офиса на директора, разказва още бившият служител. Мебелите обаче не са могли да бъдат внесени в офиса и се е наложило да бъде извикан специалист, който да разглоби и сглоби гарнитурата. За услугата са му наброени 1 000 лв.

Сериозното перо са консумативите и поддържането на автомобилите. От там се краде и най-много, категоричен бе Славейков, допълвайки, че колите на службата са изключително опасни.

Парите от кучета – в партийните каси

Голяма част от парите, които се отпускат за решаване на проблема с бездомните кучета в София и страната, изчезват. Това заявиха през февруари тази година Мария Харбова и Ирина Николова от сдружение “Помощ за животните – Дара”.

Двете активистки скочиха на столичната кметица Йорданка Фандъкова като я обвиниха за изчезнали пари и пълнене на партийната каса на ГЕРБ чрез отклоняване на средства за бездомните кучета. Те цитираха данни, че през 2011 г. за кастрацията на 5865 бездомни кучета в София са изхарчени 1,2 млн. лв., през 2012 г. за кастрацията на 4758 животни са били заделени 1,25 млн. лв., докато през 2013 г. прогнозите са, че за премахване на репродуктивните органи на 6000 кучета ще бъдат изхарчени 2,6 млн. лв.

Според Харбова човекът, който трябва да каже защо бюджетът е толкова голям, е кметът на София Йорданка Фандъкова.

“Програмата, която е приета специално за София, не се изпълнява стриктно. Да, има резултати, но ако се изпълняваше стриктно те щяха да са много по-добри. Според мен тези пари изчезват накъде. Ако не изчезваха резултатът щеше да е по-добър и отдавна щяхме да решим проблема с бездомните кучета”, смята Харбова.

Ирина Николова добави, че за Приют “Богров”, където се настаняват бездомни кучета, са изхарчени 1,3 млн. лв., което при 840 животни капацитет прави по 1640 лв. за всяко куче. “Не можем да проследим тези пари, не можем да направим одит на общинската фирма “Екоравновесие”. Не ни дават да ги одитираме, защото работят непрозрачно. Програмата “Кастрирай и върни” е много добра, но тези хора прибират повторно животните”, показват наблюденията на Ирина Николова. “Разбрах, че директорът на “Екоравновесие” (Манол Нейков – б.а.) има паралелна дейност – фирма “Зоо Планета” ООД, което е абсолютно забранено по закон, защото е явен конфликт на интереси”, изнесе още скандални факти Мария Харбова.

“При проверка в приюта бях принудена да извикам полиция, защото г-н Нейков не може да се владее и ни обиждаше”, добави от своя страна Ирина Николова. Двете представителки на екоорганизацията твърдят и за насилие от служители на “Екоравновесие” над жена, за да ѝ вземат кучетата.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>