izbori-siria

В Сирия се провеждат дългоочакваните президентски избори. Очаква се вотът да бъде спечелен от настоящия държавен глава Башар Асад. Международната общност на свой ред критикува изборите и ги определя като фарс.

Асад, който е на власт от 2000-та година, се бори за трети седемгодишен мандат. Той се изправя срещу двама не особено популярни политици – Хасан Нури и Махер Наджар. И двамата са умерени критици на Асад. По официални данни, около 16 милиона души имат право на глас. Хиляди сирийци, живеещи в чужбина, вече гласуваха. В Сирия пристигнаха и международни наблюдатели, които ще следят как протича вотът.

Това са първите президентски избори в Сирия от десетилетия насам, в които има повече от един кандидат. Досега Башар Асад и баща му Хафез бяха избирани чрез референдуми. Сирийската опозиция на свой ред призова да се бойкотира вота. Бунтовниците настояват Асад да се оттегли от властта.

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че изборите са фарс, обида и измама с демокрацията. Избирателният закон, приет тази година от контролирания от Асад парламент, забранява на президентските избори да се кандидатират сирийци, живели извън страната последните десет години. По този начин беше елиминирано участието в изборите на повечето от най-известните опозиционни лидери, които отдавна живеят в изгнание.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>