vladimir

Лидерите на седемте най-развити държави в света Г-7 обявиха, че имат готовност да наложат нови санкции над Русия заради кризата с Украйна. В съвместно изявление след срещата им в Брюксел се осъжда продължаващото нарушаване на суверенитета на страната.

Лидерите се договориха да призоват руския президент Владимир Путин към сътрудничество с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, заяви германският канцлер Ангела Меркел. “Важно е Русия да даде своя принос в стабилизирането на ситуацията и да допринесе за намаляване на напрежението, което означава преди всичко сътрудничество с новия украински президент”, обясни тя.

Европейският съюз има готовност още идния месец да организира разговори за провеждането на дарителска конференция за Украйна. Това съобщи председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу на откриването на срещата на Г-7 в Брюксел.

Това е първото събиране, след като страните от формата решиха да изключат от него Русия заради анексията на Крим през март.

“Готови сме да продължим с целенасочени санкции и да обмислим допълнителни рестриктивни мерки”, се казва в декларацията. “Не можем да допуснем по-нататъшна десабилизация на Украйна”, коментира още Меркел.

Преди това в Полша американският президент Барак Обама също отправи предупреждение към Москва и определи действията й като “тъмни практики”.

Отговорът на Русия

Въпреки че руският прзидент Владимир Путин не участва в срещата, се очаква той да проведе разговори на четири очи с някои от лидерите, в това число не се включва Обама.

Путин заяви, че е готов да се срещне с новия президент на Украйна по време на честванията от десанта в Нормансия тази седмица във Франция. В интервю за френската телевизия TF1 и радио Европа1, руският лидер също атакува САЩ за опитите да изолират Русия от кризата в Украйна.

На въпрос дали се придвижда среща между него и Петро Порошенко Путин отговори: “Нямам намерение да избягвам никого.”

Путин също така отрече твърденията на САЩ, че имат доказателства за руска военна намеса в Украйна. “Доказателства? Нека да ги видим”, каза той.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>