benzin

Руският газов гигант “Газпром” преговоря с фонда IPIC от Абу Даби за закупуване на неговия дял в австрийската компания OMV, съобщи Reuters.

Държавният фонд Emirat International Petroleum Investment Co /IPIC/ притежава 24.9 на сто от OMV, но има и договор с австрийския държавен холдинг OIAG, който има 32 на сто. От OIAG твърдят, че не знаят нищо “за намеренията на IPIC да напусне OMV”.

През последните дни представители на австрийската компания и “Газпром” имаха възможност да обсъдят въпроса на живо, след като във Виена беше подписан договорът за изграждането на австрийската част от газопровода “Южен поток”.

Ръководството на OMV и официални държавни представители подчертаха подкрепата си за проекта, който буксува заради подозрения, че се използва от Кремъл за политически натиск.

Това няма да е първият случай, в който OMV продава на руснаци – преди година австрийската компания продаде бизнеса си с моторни масла на “Лукойл”.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>