president-siria

Регистрацията на кандидатите за президентския пост в Сирия ще започне на 21 април, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В този ден сирийският парламент трябва да определи точната дата на вота, който според наблюдатели ще бъде насрочен през юли. Сесията на парламента ще бъде предавана “на живо” по националната телевизия. Имената на кандидат-президентите ще бъдат огласени от конституционния съд.

Досега кандидатурата за поста на държавния глава се утвърждаваше на национален референдум, на който избиратели подкрепяха или отхвърляха единствения кандидат. Такива избори светът наблюдаваше и по времето на Хафез Асад, и при сина му Башар. Но от 2012 г. влезе в сила новата конституция, която предвижда преки президентски избори, на които гласоподавателите ще могат да избират между няколко кандидати за поста. Държавният глава има право да бъде на този пост два 7-годишни мандата. Според новия избирателен закон кандидат за поста може да бъде 40-годишен гражданин на Сирия, който живее в родината си поне от 10 г. и няма чуждо гражданство. По същество така е блокирано участието в надпреварата на живеещите в чужбина представители на опозицията.

Президентът Башар Асад официално не е обявил своите планове за предстоящите избори, но много коментатори не изключват възможността точно той да е основния кандидат. Той беше преизбран в резултат на референдум през 2007 г. Башар Асад оглави държавата веднага след смъртта на баща си Хафез през 2000 г. Синът предприе значително охлабване на управлението, развитие на пазарната икономика и повишаване жизненото равнище на народа.

Въпреки водещата се вече близо три години гражданска война в страната не беше прекратен процесът на реформи. В Сирия беше въведена многопартийността и бяха отменени законите за извънредно положение. След парламентарните избори през 2012 г. Партията на арабско социалистическо възраждане запази властта в своите ръце. Неин лидер е Башар Асад.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>