A large and bright Comet breaking up as it gets close to the Sun. Illustration

Метеоритът, който се взриви на 15 февруари 2013 година над територията на Челябинска област, вследствие на което пострадаха 1500 души, е бил част от по-голямо небесно тяло и се е отделил от него вследствие на силен удар. Това е установил международен екип от учени, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Специалистите изучили химическия състав на намерените отломки и изяснили, че в него се съдържат частици от материала “жадеит”. Според учените този минерал се образува при силно налягане и високи температури. Конфигурацията на откритите образци подсказва, че формирането им е свързано със сблъсъка на два астероида.

Небесното тяло, от което се е отчупил Челябинският метеорит, се е сблъскало с друг астероид, чийто диаметър е бил не по-малък от 150 метра. Учените изясняват по какви траектории са могли да се движат тези два обекта. Предполага се, че стълкновението се е състояло преди около 290 милиона години.

“Ударът е отделил Челябинския метеорит от едно по-голямо небесно тяло и го е насочил към Земята”, отбеляза Син Одзава, един от изследователите от японския университет Тохоку. Той определи метеорита като “уникален образец”. Учените считат, че получените от тях нови данни ще им помогнат с по-голяма точност да предскажат може ли едно или друго небесно тяло да попадне на Земята.

По оценка на специалистите размерът на Челябинския метеорит е достигал 17 метра, масата му е била 10 хиляди тона, а скоростта – между 10 и 30 километра в секунда, припомнят агенциите.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>