ep

Мартин Шулц е новият стар председател на Европейския парламент, съобщи BBC. Германският евродепутат беше избран още на първия тур от гласуването с абсолютно мнозинство- 409 гласа “за”.

С този избор Шулц стана първият в историята председател на Европарламента с два мандата. Мандатът е от 2,5 години.

За мястото се бореха четирима депутати: Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания); Саджад Карим (ЕКР, Великобритания); Улрике Луначек (Зелените/ЕСА, Австрия) и Мартин Шулц (С&Д, Германия). За да бъде избран президент, депутатът трябва да получи подкрепата от нас 50%.

За Карим са гласивали 101 депутати, за Луначек – 51, за Пабло Иглесиас – 51. Малко след избора Шулц приветства новите евродепутати и ги предупреди, че ще бъдат изправени пред нови и стари предизвикателства по време на мандата си. Той каза, че Европарламентът съвместно трябва да се бори за това да се справи с тях.

“Когато хората имат чувството, че Европейският съюз е насреща, закриля ги, подкрепя ги, то и те ще го подкрепят”, каза германският евродепутат пред колегите си. Той изрази надежда, че ще оправдае доверието и на европейските граждани, и на колегите си в Европарламента.

Шулц подчерта, че е горд, че отново ще заема поста. “Най-лошото, което може да се случи е хората да си помислят, че живеем изолирано в някаква кула от слонова кост”, заяви председателят на Европарламента. Той подчерта, че в Европа все още съществуват много проблеми, като безработицата, бедността, и ЕП ще бъде отговорен да работи по решаването им.

След европейските избори на 25 май днес новият Европейския парламент се събра на първата си, учредителна сесия в Страсбург.

Шулц страртира своята политическа кариера едва на 19 години, като става член на Германската социалдемократическа партия. На 31 години той става най-младият кмет в най-голямата по население германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, след като е избран за кмет на Вюрзелен – пост, който заема 11 години. “Този период формира моя ентусиазъм към европейската идея и убеждението ми, че искам да помогна за изграждането и напредъка на европейския проект”, казва Шулц.

От 1994 г. насам той е член на Европейския парламент, като през различните мандати е работил в множество комисии. Мартин Шулц ръководи германската делегация в групата на социалистите в Европейския парламент от 2000 г., а четири години по-късно става лидер на групата на социалисти и демократите в институцията.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>