Фалит грози областните болници. Лечебните заведения са принудени да спират храната за пациентите и да ограничават разходите за медикаменти, за да спестяват средства и да не се налага да затворят врати.

Здравната каса още не е превела всички средства за април, а от министерството на здравеопазването не са отпускали целеви финансови субсидии за покриване на дългове от 6 години.

В Хасковската болница не са получавали средства от здравната каса от 2 месеца. Лекарите предупреждават, че ще се наложи да връщат пациенти, ако средствата на бъдат изплатени.

Многопрофилната болница в Стара Загора е натрупала дългове за над 20 млн. лв. В момента там се правят само спешни операции, тъй като няма достатъчно средства за лекарства. От днес беше планирано да спре даването на храна на пациентите, но от БЧК са обявили готовност да помогнат, докато положението се стабилизира.

Областната болница във Враца е на прага от съкращения на персонала и ограничаване на доставките на лекарства. От здравната каса съобщиха, че до 10 дни ще изплатят на лечебните заведения всички средства за април. От министерството на здравеопазването не пожелаха да коментират критичната ситуация.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>