grad-v-ukraina

Удълженото със 72 часа примирие между армията и проруските сепаратисти в Украйна е фактически само на теория. Продължават да пристигат съобщения за размирици от различни райони на страната. Новото примирие изтича в 22 ч. в понеделник (30 юни).

Близо до Краматорск избухнаха нови сблъсъци. Армията си върна контрола върху контролно-пропускателен пункт, който по-рано беше превзет от проруски активисти.

В Луганск сепаратистите са открили 65 убежища, където местните жители могат да се укриват при сигнал за въздушна тревога. Властите в Харковска област пък смятат да разположат нови блокпостове по административната граница с Донецк и Луганск. Сегашните и новите ще бъдат подсилени с представители на специалните части и военна техника.

В същото време жителите на Киев не крият, че не са впечатлени от подписаното вчера споразумение за асоцииране между Украйна и евросъюза. Правителството на страната от своя страна призна, че очаква труден отоплителен сезон. Властите са обсъдили конкретни мерки, за да се намали зависимостта от руските доставки.

“Ние можем да подсигурим всички украински граждани с наш газ. Имаме потенциала да стабилизираме продукцията. Ако използваме резервите и активираме кладенците, които в момента не работят, можем да произвеждаме 20 млрд. куб.м газ”, заяви директорът на “Карпатигаз” Борис Сюнюк.

Киев дължи на Москва около 4,5 млрд. долара за газови доставки.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>