pari
Най-големият възход на банката е бил при мандата на Бойко Борисов, заяви бившият изп. директор Любомир Весов

Три правителства са помпали балона, наречен Корпоративна търговска банка. Това заяви изпълнителният директор на банката в периода 2005-2008 г. Любомир Весов пред bTV.

По думите му КТБ е била банката на властта в период 2008-2013 г., тоест по време на управлението на Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашния кабинет, като най-големият възход бил при мандата на партията на Бойко Борисов. Весов изтъкна, че КТБ е била на глинени крака и всяко малко сътресение е можело да я събори.

Бившият шеф на институцията обясни, че още преди години е писал докладна записка, в която заявява, че не е съгласен с начина, по който КТБ привлича клиенти. Основното му възражение било срещу практиката там да се съсредоточават държавни пари. Банкерът смята, че ако нямаше политически сътресения, нямаше да се стигне до сътресения и в КТБ.

Весов подозира също, че от прехвърлянето на държавен ресурс в банката се е възползвал предимно мажоритарния собственик Цветан Василев, а не определени политици от него. Бившият изпълнителен директор намекна, че Василев неведнъж се срещал с политическите лидери – пушил пури с Бойко Борисов и ходил на “Позитано” 20.

От ДПС бил забелязван само с Делян Пеевски. “Идваше в банката в качеството си на приятел на Цветан Василев”, поясни Весов, според когото Василев бил човекът, който осребрявал приятелството си с Пеевски.

Весов коментира, че мажоритарният собственик на КТБ сбъркал, защото избрал неморалния път към целта и “паднал” главно заради чувството си за безнаказаност. “Василев не обичаше да говори за първите стъпки и милиони за създаването на банката”, разкри още Весов.

Дупката в КТБ ще бъде платена от всички българи

Борисов, Плевнелиев, Костов и Станишев избягаха от отговорност, хвърляйки на кучетата нормалните вложители и бизнеса, които си държаха парите в КТБ. Така коментира лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков резултата от консултациите при президента за финансовото състояние на държавата.

Той обяви, че започва серия от срещи с вложители, фирми и чуждестранни инвеститори с пари в КТБ. “Пробивът, който политиците допуснаха в КТБ ще бъде платен от всички българи”, подчерта евродепутатът.

“Иван Костов и Бойко Борисов е най-добре да мълчат за КТБ, защото ако там падне банковата тайна, ще излязат най-много свързани с тях лица. Разбира се, г-н Борисов си имаше лична банка в лицето на г-жа Цветелина Бориславова, но и той, и Иван Костов  твърди добре се възползваха през годините от връзките си с г-н Цветан Василев”заяви Бареков от Страсбург.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>