vladimir-putin

НАТО и Съединените щати заявиха, че не забелязват признаци за изтегляне на руските войски от границата с Украйна, предаде Reuters. Вчера руският президент Владимир Путин увери, че страната му е изтеглила войските си от украинската граница, където по оценки на алианса от края на миналия месец са били разположени 40 000 руски войници.

НАТО няма индикации за промяна на позициите на руските войски в района, заяви обаче военен представител на организацията. Говорителят на министерството на отбраната на САЩ полковник Стив Уорън каза, че Пентагонът не е забелязал руските войници да се изтеглят.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен прикани Русия да “спазва международните си ангажименти” да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна и да изтегли своите войски от двустранната граница, “за да може да бъдат намерени политически решения” на кризата.

Ако е необходимо, алиансът няма да се поколебае да предприеме всички необходими стъпки за повишаване на сигурността на своите съюзници в Централна и Източна Европа, подчерта генералният секретар на организацията. Расмусен уточни, че НАТО може да увеличи провежданите в региона военни учения, да преразгледа отбранителни планове и да разположи войници.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>