usa-vs-russia

Държавният департамент на САЩ определи като лицемерие инициативата на руската страна да внесе за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН свой проект на резолюция за Украйна с призива за прекратяване на насилието и създаване на хуманитарни коридори. Вашингтон също обвини Москва в разпалване на нестабилност в региона. На свой ред руският посланик в организацията Виталий Чуркин изрази мнение, че западните страни-членки на Съвета за сигурност са се отнесли с липса на конструктивизъм към представената резолюция.

“Те доста цинично отговаряха, подчертавайки необходимостта от допълнителни отчети, допълнително проучване на въпроса и така нататък. Разбира се, както и в течение на дискусиите, които се състояха тук по-рано, конструктивен подход от западните партньори ние не чухме”, каза Чуркин.

По думите на руския дипломат, западните страни са се опитали да политизират проекторезолюцията за Украйна, предложена от Москва. Чуркин също категорично заяви, че Русия засега не е взела решение относно това, дали да внесе своята проекторезолюция за гласуване. Руският дипломат се надява, че когато делегациите на западните страни “получат инструкции от своите столици” за бъдещите си действия, те “ще са настроени по-прагматично и насочени към постигането на резултати”.

На свой ред от Държавния департамент на САЩ определиха като лицемерие инициативата на руската страна. Съответното изявление направи в понеделник в хода на ежедневния си брифинг говорителят на Държавния департамент Джен Псаки. “Лицемерно е от страна на руските власти да призовават за прекратяване на насилието и създаването на хуманитарни коридори, когато военни сили на Русия влизат в Украйна от Русия, нелегално се превозва оръжие от Русия в Украйна, а поддържаните от Русия сепаратисти атакуват нови цели, включително и наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа”, подчерта Псаки.

Тя също отбеляза, че Русия не прави нищо, а да спре тези сепаратисти. В неделя Русия оглави Съвета за сигурност на ООН.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>