sankcii

САЩ и Западът ще въвеждат нови санкции срещу Русия още тази седмица. Това съобщават американски медии, позовавайки се на източник от обкръжението на Барак Обама.

Санкциите може да засегнат енергийния сектор и “достъпа на Русия до световните финансови пазари”. Освен това се разглежда и вариант за едностранни санкции спрямо някои сектори на руската икономика, което може да се отрази на интересите на американски компании, работещи на руския пазар.

Британският премиер Дейвид Камерън и президентът на САЩ Барак Обама заплашиха Русия с нови санкции като я призоваха да прекрати доставката на оръжия и подготовката на украински “сепаратисти”.

“Двамата лидери приветстваха усилията на президента Порошенко да осигури примирие в Източна Украйна. Те отбелязват, че макар президентът Путин да призовава сепаратистите към примирие, все още не сме видели конкретни действия от страна на Русия за спиране на доставките на оръжие през украинската граница и за обучение на руски сепаратистки групи”,се казва в изявление на представител на кабинета на Камерън.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко заяви, че не изключва предсрочно прекратяване на примирието в източните райони на страната. Изявлението дойде след среща на президента с представители на силови структури.

Президентската пресслужба съобщи, че въпреки поетия ангажимент от бойците в отцепилата се Донецка област да спазват примирието, те са свалили хеликоптер на украинските въоръжени сили, при което са загинали 9 души.

От момента на обявяване на мирния план по правителствените сили за сигурност 35 пъти е бил откриван огън. Заради постоянните нарушения президентът издаде заповед да се отвръща на стрелбата и не изключва предсрочно прекратяване на примирието, се казва в съобщението.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>