samota-kuchka
Изолацията може да бъде приятна и в някои случаи е дори задължителна – креативните процеси например

Традиционно е общоприето, че самотата е състояние, което само тъжните и депресираните познават. Всъщност нещата далеч не стоят така – самотата е една сложна енигма, която е потенциално симптоматична в редица ситуации.

Освен това, изобщо не е задължително тя да бъде нещо ужасно, макар и невинаги да е приятна. Много хора твърдят, че се страхуват да бъдат сами, но всъщност е по-точно да се каже, че се боят от самотата – чувство, което може да се изпита, дори и да си заобиколен от цяла тълпа.

Всъщност изолацията може да бъде много приятна и в някои случаи е дори задължителна – върви ръка за ръка с креативните процеси например.

Споделянето позволява да изпъкнат повече несъвършенствата и странните навици на един човек, а също така и подхранва ума и духовитостта. Да бъдеш сам понякога се трансформира в усещане за самотност, което има потенциала да убие всякаква продуктивност и позитивизъм.

Трудно е да се определи точният момент, в който самотата си придърпва стол около масата или те придружава по дългия път към дома. Когато обаче се появи, има реална опасност да доведе със себе си трайна и безвъзвратна безизходица и разпад. Ако те застигне дори за няколко дни, след това може да отнеме седмици наред да разчистиш причинената бъркотия.

Самотата винаги ще се опита да те направи озлобен и завистлив. Ще се опита да развали приятния разговор с приятел, въодушевен от прекрасната си среща предишната вечер. Ще успее да те убеди да останеш в леглото и да си направиш панаир на самосъжалението докато не откриеш силата да я отблъснеш, а това отнема понякога твърде дълго време.

Може да се настани докато преодоляваш болката от нещо, което ти се е случило, и да намери изява в зараждаща се злоба докато гледаш във Facebook нечии чужди снимки от забавна ваканция или сватба.

Самотата ще те накара да повярваш, че животът ти не е такъв какъвто трябва да бъде. Ще те накара да пиеш твърде много, да се храниш твърде малко и почти да не говориш. Ще заспиваш с усещане за тежест вечер, а сутрин тя ще те приковава в леглото и няма да искаш да ставаш, защото всъщност може би е по-добре да останеш в изолация.

И все пак, със същата скорост, с която е завладяла живота ти, самотата може да си отиде. Пропъди я, като например започнеш с комплимент на жената зад щанда като пазаруваш и в крайна сметка може да получиш много повече от покупките си.

И ако самотата се опитва да те причака под душа, влез вместо това във ваната, ако се появи зад теб докато вървиш по улицата, завий рязко в нова посока и ще те изгуби из пресечките.

Самотата се храни от несигурностите, така че просто намирай увереност в хубавите неща.

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>